"Otkrij mogućnost, izaberi budućnost!"

autor: Dunja Funduk, Teodora Ćurčić 0

Dan otvorenih vrata Univerziteta u Novom Sadu održan je danas u kampusu Univerziteta. Pored programa u zgradi Rektorata, u posebnim zgradama svoje programe imali su i Filozofski, Tehnološki, Pravni, Poljoprivredni, Prirodno-matematički fakultet i Fakultet tehničkih nauka (FTN).

Budućim brucošima se na početku dana obratio rektor Univerziteta Dušan Nikolić. On je okupljenima u punoj sali poželeo dobrodošlicu i izrazio želju da što više budućih brucoša postane deo Univerziteta u Novom Sadu.

– Naš Univerzitet je drugi po veličini u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi. Diploma stečena ovde cenjena je i priznata u celom svetu, što govori o kvalitetu studija. Trenutno brojimo preko 50 000 studenata i nadamo se da će taj broj nastaviti da se uvećava – rekao je Nikolić.

Većina fakulteta je organizovala obilaske po grupama, tom prilikom otvarajući vrata svojih biblioteka, čitaonica i amfiteatara svim zainteresovanim srednjoškolcima. Pored toga, u svakoj zgradi organizovane su radionice svojstvene predmetu izučavanja tog fakulteta. U holu Pravnog fakulteta organizovana je simulacija policijskog uviđaja. Sadašnji i bivši studenti verno su prikazali mesto zločina i na kreativan način održavali pažnju posetilaca.

U zgradi Filozofskog fakulteta svaki od Odseka imao je poseban štand gde su profesori i studenti pokušavali da odgovore na sva pitanja budućih studenata. Pored ovoga, Odsek za medijske studije odškrinuo je vrata svog radijskog i televizijskog studija i omogućio budućim novinarima da osete atmosferu pod reflektorima.

Na Poljoprivrednom fakultetu organizovani su obilasci prostorija na fakultetu, laboratorija i botaničke bašte. Profesori su objasnili proceduru polaganja prijemnog ispita i dali savete u vezi sa literaturom i polaganjem ispita u prvoj godini. Pored profesora i studenti su bili deo organizacije.

- Zadovoljni smo trenutnim odzivom, interesovanje je zaista veliko. Đaci dolaze u grupama, individualno i sa profesorima, i mi smo tu da im pomognemo oko svega što ih zanima, a najbitnije im je da budu dobro informisani oko prijemnog ispita - rekla je Milica Grahovac, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta uključena u organizaciju.

I Fakultet tehničkih nauka otvorio je vrata svojih laboratorija. Zainteresovani su tako između ostalog mogli da obiđu laboratoriju za građevinske materijale, učenje na daljinu, scenski dizajn, grafičko inžinjerstvo... U prostorijama kluba studenata "Mašinac" stariji studenti su strpljivo u neformalnom razgovoru odgovarali na pitanja budućih kolega, dok je u amfiteatru rektorata održano predavanje Jovice Tasevskog na temu "Humanoidni roboti i njihove igračke".

U okviru predstavljanja Tehnološkog fakulteta održane su radionice pravljenja pice i piva, obrade voća i povrća, kao i pakovanje i ambalaža. Profesor matematike Aleksandar Takači izrazio je zadovoljstvo odzivom. Poseta laboratorijama bila je organizovana i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Obilazak je počeo na Odseku za biologiju, a nastavljen na Odsecima za hemiju i fiziku. Budući prirodnjaci su bili u prilici da u zgradi Rektorata posete predavanje pod nazivom "Fizika superheroja" i "Od računaljke do računara- kratka istorija računarstva".

O razlozima održavanja događaja na samom početku školske godine govorila je Isidora Gordić, koordinatorka ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata Univerziteta u Novom Sadu.

- Shvatili smo da deca najčešće biraju budući poziv već početkom završne godine i želeli smo da im omogućimo da donesu mudru odluku koja će se ticati celog njihovog života. Konsultacije koje svi fakulteti organizuju početkom proleća služe za informisanje o prijemnim ispitima, ali je tada kasno da se razmišlja o tome šta bismo želeli da upišemo. Odziv je zaista velik i deca dolaze iz cele Vojvodine, što je pokazatelj da radimo pravu stvar - objasnila je Gordićeva.

Zadovoljstvo prikazanim sadržajima pokazali su i budući studenti. Oni su tokom prepodneva obilazili kampus i pažljivo slušali izlaganja predavača.

- Već dugo nemam dilemu koji bih fakultet želeo da upišem. Odlučio sam da studiram pravo, a danas sam došao da dobijem dodatne informacije i vidim kako to izgleda. Zadovoljan sam prezentacijom, svako od nas može da nauči nešto novo i radujem se što ću postati student prava - izjavio je Darko Pajić.

U okviru Univerziteta u Novom Sadu se nalaze fakulteti čije zgrade nisu locirane u studentskom kampusu, a ni u Novom Sadu. Njihove prezentacije su održane u zgradi Rektorata. Program je trajao od 10 do 15 časova.

 

 

Nema komentara

Napišite komentar