Održano predavanje o savremenoj španskoj i hispanoameričkoj književnosti

autor: Olja Jocović 0

Predavanje pod nazivom Savremena španska i hispanoamerička književnost održano je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predavanje je održala prof. dr Kristina Bravo Rosas, redovna profesorka Univerziteta Komplutense u Madridu.

Na samom početku profesorka Bravo Rosas je istakla da epoha moderne španske književnosti počinje 1980. godine i da traje do danas. Ona je objasnila i istorijsko-politički kontekst u kom se razvijala ova književnost.

„Obnova demokratskih sloboda značila je i ubrzanje za napredak španske književnosti. Tu književnost karakteriše heterogenost i individualnost svakog od autora“, rekla je profesorka.

Ona je navela da literaturu postmoderne karakteriše autorefleksivnost, kao unutrašnja filozofija autora koja je često između realnosti i fikicije. Osvrnula se i na marginalnu literaturu, gde se posebno ističu feminističke književnice koje traže svoje mesto u društvu. Profesorka je potom objasnila upotrebu jezika u modernoj španskoj književnosti.

„Što se tiče realizma, zastupljen je ulični jezik koji se prepliće s dokumentarnim elementima. Pojavljuju se i psovke, što karakteriše slobodu u svakom smisli te reči“, istakla je profesorka Bravo Rosas.

Na predavanju su čitana dela književnika Havijera Serkasa Mene, Eduarda Galeana, Fernanda Valjehe, Ane Lidije Vege, Rodriga Garsije i mnogih drugih.

Predavanje je održano na španskom jeziku uz simultani prevod, a realizovano je zahvaljujući saradnji Filozofskog fakulteta i Ambasade Španije u Beogradu.

Nema komentara

Napišite komentar