Održana tribina o studentskom buntu

autor: Mladen Savatović 0

Tribina pod nazivom „Kako je propao studentski bunt“ održana je sinoć u „Fabrici“ u organizaciji Studentske unije Filozofskog fakulteta i Studentskog kulturnog centra Novi Sad, povodom nacionalnog Dana studenata. 

Prisutni su imali priliku da čuju odgovore na mnoga do sada nerazjašnjena pitanja u vezi sa studentima i njihovim položajem u društvu. U razgovoru sa studentima učestvovali su profesor na Odseku za psihologiju Mikloš Biro, docent na Odseku za psihologiju Vladimir Mihić i asistentkinja na Odseku za medijske studije Jelena Kleut.

Oni su sa prisutnima diskutovali o tome šta su razlozi za studentski bunt, kakav je položaj studenata i kako ga poboljšati, zašto je bitan aktivizam mladih, ostati ili otići iz zemlje, ali i o mnogim drugim temama. Učesnici tribine su takođe podelili sa prisutnima svoja iskustva vezana za studentski aktivizam i kako je to uticalo na njih, ali i na njihovo okruženje.

Predstavnica Studentske unije Filozofskog fakulteta i jedan od organizatora Isidora Marković smatra da je atmosfera bila odlična i da je tribina bila veoma efektna:

- Ono što je doprinelo atmosferi jeste interakcija učesnika tribine i publike. Svakodnevni problemi i nedoumice koji inače tište studente na ovaj su način uspeli da izađu na videlo i da se na neka nerešena pitanja daju odgovori - zaključila je ona i dodala da je lepo videti da su studenti i dalje zainteresovani za manifestacije ovog tipa.

Asistentkinja na Odseku za medijske studije i učesnica tribine Jelena Kleut zadovoljna je odazivom i smatra da je bio veći od očekivanog:

- To znači nekoliko stvari. Prvo, da studentski bunt nije propao i da su studenti voljni da razgovaraju o rešavanju problema koji ih muče. Drugo, da je organizacija bila dobra i da su koncept i mesto uspeli da mobilišu studente. I treće, najvažnije, broj i učešće studenata u diskusiji pokazao je da je važno ovakva skupljanja praviti češće - smatra ona i dodaje je verovatnije da će iz ovakvih redovnih okupljanja proizići i neke konkretne akcije, nego iz jadikovanja i protestvovanja na internetskim i društvenim mrežama.

Student žurnalistike Stefan Papić smatra, isto kao i prethodni sagovornici, da je bitno da se očuva studentski bunt, koji je po njemu pokretač svega dobrog u društvu:

- Studentski bunt, aktivizam, nazovimo to kako hoćete, oduvek je pokretao promene koje su doprinosile boljitku. Tribine poput ovih su dokaz da su studenti tu, da nisu „zaspali“ i da su spremni da stvari preuzmu u svoje ruke i da nešto promene - rekao je on i dodao da je ovakav vid studentske mobilizacije veoma koristan jer podstiče na razmišljanje, ali i dijalog.

Nema komentara

Napišite komentar