Obeleženo deset godina Odseka za medijske studije

autor: Lorjana Lučić 0

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kroz nekoliko događaja obeležena je decenija od postojanja Odseka za medijske studije. U kino sali Filozofskog fakulteta uručene su nagrade studentima čiji radovi su se pokazali kao najbolji, prikazan je dokumentarni film, a u Centralnoj biblioteci izloženi su neki od radova studenata.

foto: Isidora Marković

Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš otvorila je ovaj događaj.

„Ono što dobar novinar treba da zna jeste šta znači etika, integritet, i pre svega permanentno obrazovanje. U jednoj reči - šta znači biti profesionalan. Ako smo u tome delimično uspeli, ja sam zadovoljna“, istakla je dekanica.

Šefica Odseka Dubravka Valić Nedeljković govorila je takođe o kvalitetnom novinarstvu i o tome šta je cilj Odseka za medijske studije.

„Svi zajedno, profesori, studenti - nekadašnj i sadašnji - spoljni saradnici, gostujući profesоri, mediji u kojima studenti obavljaju praksu realizujući program žurnalistika i komunikologija, trudimo se da negujemo medijsku etiku, znanje, kritičnost i profesionalnost, a pre svega meru u kreiranju novinarskih sadržaja. Upravo ta mera razlikuje senzacionalizam od kvalitetnog novinarstva“, nagalašava profesorka Valić Nedeljković.

Docent Dejan Pralica govorio je o evaluaciji koja je sprovedena među studentima.

„Mi volimo da uvažimo mišljenje naših studenata, pa smo i ove godine sproveli internu evaluaciju. Rezultati su veoma opsežni, pa ćemo istaći samo one najbitnije. Prikazani su rezultat i mišljenje studenata o načinu predavanja na programu žurnalistika i komunikologija. Većina je veoma zadavoljna, sličan je rezultat i u vezi sa vežbanjima. Mi ćemo u potpunosti biti zadovoljni onda kada procenat nezadovoljnih padne na pet odsto“, objašnjava Pralica.

foto: Isidora Marković

Docent je saopštio i imena nagrađenih i pohvaljenih studenata, a nagrade je uručila šefica Odseka Dubravka Valić Nedeljković.

Nagradu za naučno-stručni rad dobile su apsolventkinje MAS Komunikologije Jovana Žarković i Svetlana Vasilić i studenti IV godine Stefan Janjić i Goran Jerosimović

Pored nagrada, Odsek je dodelio  i pohvale studentima čiji su se radovi pokazali kao najbolji na različitim predmetima. Pohvalu za najbolji novinski članak dobila je Vesna Novković za rad „Mediji u žuto zavijen“. Milica Đilas i Teodora Vasiljević dobile su pohvalu za najbolji radijski prilog „Slepi ljudi i radio“, a za najbolji televizijski prilog „Češko selo“ pohvaljene su Dajana Šušnjar i Stefani Šovanec. Olja Jocović dobila je pohvalu za najbolji internetski članak - blog „Laku noć, Srbijo“. Pored ovih, dodeljena je i jedna specijalna pohvala studentu II godine Mladenu Savatoviću za doprinos u radu redakcije „Univerzitetski odjek“.

Posle uručenih nagrada premijerno je prikazan dokumentarni film koji je spojio utiske i iskustva studenata, profesora, asistenata i drugih zaposlenih na Odseku, kao i medija sa kojima je Odsek sarađivao.

Šefica Odseka zahvalila se onima koji su radili na pravljenju dokumentarnog filma i svima koji su smatrali da ja važno da budu deo njega.

U Centralnoj biblioteci Filozofskog fakulteta otvorena je izložba Izdavačka delatnost Odseka za medijske studije  2004-2014.  i izložba fotografija studenata Odseka za medijske studije Kratke priče. 

Nema komentara

Napišite komentar