Obavezni, skupi i površni lekarski pregledi

autor: Višnja Davidović 4

Studenti Univerziteta u Novom Sadu iskazali su veliko nezadovoljstvo zbog skupih zdravstvenih uverenja koja su im bila potrebna da bi se uselili u studentske domove krajem novembra. Svake godine je neophodno obaviti pregled koji ogorčeni studenti smatraju veoma površnim.

Foto: Robert Getel

Uz ostalu dokumentaciju za uselenje se mora priložiti račun od 2000 dinara kao dokaz urađenog lekarskog pregleda, a kao jedan od osnovnih problema pokazala se nedovoljna informisanost studenata o njihovim pravima kao i netransparentnost svih usluga koje ulaze u tu cenu.

U novosadske studentske domove se ove godine uselilo više od 2700 studenata čije je jedno od ključnih pitanja na šta se potroši gotovo pet i po miliona dinara? U redu se čekalo i do osam sati za preglede, koji za devojke u prvom delu podrazumevaju kontrolu kod ginekologa, a koju smatraju nepotpunom, jer ne obuhvata analizu brisa, papa test, kao ni ultrazvuk. Drugi deo ženskog pregleda čini odlazak kod lekara opšte prakse koji se najčešće svodi na pitanje „Da li se osećate zdravo?“ , dok je za momke predviđeno da obave samo pregled opšte prakse, bez odlaska kod urologa. Ovakvi površni pregledi dovode u pitanje da li je svaki student koji je dobio uverenje zaista sposoban za život u zajednici, budući da ovim lekarskim pregledom nije obuhvaćeno utvrđivanje njihovog mentalnog stanja.

Prema dokumentaciji sa sajta Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, u obavezan deo lekarskog pregleda prema propisu je predviđen i grupni zdravstveno vaspitni rad u vidu edukacije koja se obavlja u manjim grupama na svakih pola sata, koja međutim, kako saznajemo iz ankete, u praksi traje u proseku pet minuta.

Da je jedina svrha ovog formalnog lekarskog pregleda samo uzimanje novca od studenata, izjavila je korisnica ove usluge, Gordana Ćirić.

– Da imam novca za bacanje sigurno ne bih živela u domu, a ovakvim načinom pregleda ne štite ničije zdravlje. Ako se ne osećam dobro, dovoljno sam zrela da sama posetim lekara, i ukoliko svakom drugom prilikom imam pravo na besplatan pregled, zaista ne vidim zašto bih jedan papir svake godine platila 2000 dinara – rekla je Ćirićeva.

Većina studenata ne zna da u okviru te cene svako od njih na sopstveni zahtev može da obavi laboratorijsko-biohemijske analize kao i dermatološki pregled, ukoliko imaju kožna oboljenja ili promene na koži. Međutim, cena je svakako ista za sve, obavili oni dodatne pretrage ili ne.

Direktor Zavoda Veselin Dickov, smatra da je krivica na studentima, jer imaju mogućnost da se obaveste preko njihovog sajta o svim uslugama i dodaje da svaka pomoć može biti pružena ukoliko je sami zatraže.

– Usluga ovog lekarskog pregleda po zakonu mora da se naplati, a najbitnije od svega je to da se kroz njega studenti barem blago uvedu u zdravstveni sistem i upoznaju sa ustanovom gde kasnije mogu da obavljaju sve preglede. Priznajem da je nezadovoljstvo studenata opravdano, ali je fizički neizvodljivo obaviti detaljnije preglede u tako kratkom vremenskom periodu – izjavio je Dickov.

Kao osnovni problem on navodi činjenicu da je trenutno u Zavodu zaposleno 72 radnika, a da Univerzitet u Novom Sadu broji više od 75 hiljada studenata, te da je trenutni prioritet dupliranje svih specijalističkih službi kako bi radili u dve smene i zapošljavanje urologa koga trenutno nema u Zavodu.

On takođe dodaje kako bi sve bilo efikasnije, kvalitetnije i zadovoljavajuće kada bi Studentski centar bolje obavestio svoje korisnike o njihovim pravima, pravilnije organizovao lekarske preglede i napravio određene rasporede.

O tome koliko su studenti ili nezainteresovani ili neobavešteni o svojim pravima govori podatak da je svega 10 odsto, prema rečima Dickova, od ukupnog broja pregledanih studenata uradilo i ove dve dodatne stavke koje ne ulaze u obavezni deo pregleda, a koliko su lekari pažljivi pokazuje činjenica da još nijedan student nije ostao uskraćen za uverenje, mada u suprotnom postoji posebna kategorija za rekonvalescente. Da je izdavanje ovog lekarskog uverenja vanstandardna usluga govori član 61. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što znači da ne pada na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, mada se cene lekarskih pregleda razlikuju u drugim gradovima studentskih centara.

Ombudsman za studentska pitanja u Novom Sadu, Lazar Ćosić, podržava studente u njihovoj nevolji i smatra da je cena lekarskog pregleda neopravdana i da usluge koje se nude studentima od stane Zavoda treba da budu mnogo transparentnije. Ovakvu situaciju okarakterisao je kao „bezobrazluk za koji ne postoji pravni lek“.

– Možemo pokušati da dođemo do nekog kompromisa, mada sam vrlo skeptičan kada su finansije u pitanju. U ovom momentu mislim da je najbitnije podići svest studenata o njihovim pravima i navesti zaposlene u Zavodu da ih bolje obaveste, ako nikako drugačije onda u vidu nekih plakata u čekaonicama – rekao je Ćosić.

Rezulati ankete sprovedene sa korisnicima ove vrste usluga, koje je direktor Zavoda smatrao irelevantnim, bez sumnje ukazuju na veliki problem nezadovoljstva i nedovoljne informisanosti, kao i to da ogromna većina studenata deli negativno mišljenje o samom kvalitetu, ceni i svrsi ovih lekarskih pregleda.

4 Komentara

  • Gravatar Image

    Nije baš istina da studenti nisu obavešteni o svojim pravima u vezi lekarskog pregleda. Ja lično sam upoznata sa time koje usluge mogu dobiti za 2000 dinara, ali kada sam zahtevala te dodatne usluge lekari su odbijali da mi ih pruže uz obrazloženje da je gužva, da "sada to ne može" i da dodjem za nekoliko dana kada će mi ta usluga svakako biti besplatna. Potrebno je biti jako uporan - do granice bezobrazluka, da bi lekari obavili detaljan pregled.

  • Gravatar Image

    Tako su nama trazili taj famozni lekarski pregled za upis na master studije i nisu hteli da nas upisu bez istoga, da bi na kraju rekli da ipak nije trebao i 2000din u bespovrat.

  • Gravatar Image

    Dobro smo mi upoznati sa nasim pravima, ali nas niko ne ferma ni 2%!!! Sta cemo sa tim sto su studenti prinudjeni da preglede obavljaju ISKLJUCIVO u Zavodu?! Fakulteti, u dogovoru sa Zavodom, nece da prihvate potvrdu odragjenog sistematskog pregleda u privatnoj zdravstvenoj ustanovi! Zasto?! Imam pravo da biram gde cu da se lecim, gde cu da obavim bilo koji pregled! Ali ovi drze monopol! Preskupi su za ono sto daju, a to je neverovatna lekarska neprofesionalnost, drskost, nezainteresovanost, bezobrazluk uz cekanje od 8 sati!

  • Gravatar Image

    Aj pazite malo sta pisete po tom odjeku.

Napišite komentar