Novi Sad "zasijao u noći"

autor: Radovan Ciganović 0

Juče je u Novom Sadu održana „Noć istraživača“, međunarodna naučna manifestacija. Ona je ove godine proslavila svoj deseti  rođendan, a u našem gradu održana je po šesti put i privukla je skoro 16 hiljada posetilaca.

Svi zainteresovani, a ponajviše mališani, na jučerašnjoj manifestaciji imali su prilike da vide više od deset postavki i zanimljivih eksperimenata, kao i da uživaju u ostalim propratnim sadržajima, kao što su kviz za decu, Na kafi sa naučnicima, Pobedi naučnika i drugi.

Glavni program održan je, kao i prošle godine, u tržnom centru BIG. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Radovan Pejanović, rektor Univerziteta u Novom Sadu, kao i direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević.

– Ove godine ćemo imati nekoliko stotina studenata koji će moći da rade na važnim projektima, ali to je samo kap u moru onoga što treba da postignemo kao društvo koje stremi ka novom obrazovnom sistemu. Mi želimo da ovim mladim ljudima damo šansu da pokažu šta znaju, i da sa tim svojim znanjem ostanu u ovoj zemlji – poručio je Vladimir Pavlov, istakavši da je „Noć istraživača“ bitan događaj koji može mladima pokazati koliko je nauka zapravo zanimljiva, i eventualno ih navesti da se i sami opredele za bavljenje naukom.

Nemanja Đorđević, ispred Centra za promociju nauke, osvrnuo se na neke od najvećih problema nauke u Srbiji.

- U Srbiji objektivno postoji jako mali broj istraživača. To je jedna nezaštićena grupa od nešto više od deset hiljada ljudi., za čije poslove i istraživanja se izdvaja samo 0,34 odsto od bruto nacionalnog dohotka ove zemlje. Ovakva manifestacija ne treba da pošalje poruku da svi treba da se bave naukom, ali bi broj tih ljudi trebalo da bude veći, a i njihovi uslovi za rad bolji – napominje Đorđević. On je dodao i da je zadovoljan što već deset godina srpski naučnici mogu da konkurišu za iste projekte kao i njihove kolege iz Evrope, uz opasku da je srpska nauka već u Evropskoj uniji, bez obzira šta na to kaže politika.

Prirodno-matematički fakultet i Fakultet tehničkih nauka dali su svoju punu podršku održavanju manifestacije, prema rečima organizatora najposećenije do sada, a oglede su zainteresovanima prezentovali studenti i zaposleni na ovim fakultetima.

– Posećenost je odlična, najviše ima dece, dolaze uglavnom organizovano, sa školskim nastavnicima i učiteljima. Mi im ovde pokazujemo eksperimente i naučne fenomene sa ciljem da ih zabavimo i na taj način možda zainteresujemo za nauku. Ima svačega, od matematičkih zavrzlama do zanimljivih zakona fizike – pojasnio je prezenter i student FTN-a Dejan Buač.

Osim u tržnom centru BIG, „Noć istraživača“ obeležena je i u klubu Kvorter, gde je upriličen program za nešto stariju publiku. Tamo je održana izložba „Ti kažeš svetlo – ja kažem senka“, predavanje „Ne moć – odgovornost“, ali i kviz znanja i takmičenje naučnika u pevanju.

„Noć istraživača“ obeležena je u deset gradova u Srbiji, i u više od 300 gradova širom Evrope. Na centralnoj manifestaciji u Briselu, povodom desetogodišnjice festivala, učestvovale su i tri predstavnice iz Srbije, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar