Novi Sad: Studenti prete blokadom Filozofskog fakulteta jer im je odbijena lista za studentski parlament

autor: 0

Nakon što je zamenik predsednika izborne komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odbio listu “Studentska reakcija” za kandidaturu za izbore za studentski parlament, predstavnici te liste zapretili su danas da će blokirati zgradu fakulteta ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

 

 

 

 

Oni su u zahtevu naveli da traže da se danas do ponoći prihvati kandidatura liste” Studentska reakcija” i da se zamenik predsednika Izborne komisije za izbore za Studentski parlament Aleksandar Gajić „pod hitno smeni sa te funkcije zbog pristrasnosti i počinjenja krivičnog dela uvida u ŠV obrasce studenata“.

 

“Studentska reakcija” je u petak predala Savezu studenata listu sa 635 prikupljenih potpisa studenata Filozofskog fakulteta, a nakon prvog koraka provere u studentskoj službi, ustanovljeno je 18 nevažećih potpisa.

 

Potom je lista predata izbornoj komisiji koja je pronašla 61 nevažeći potpis.

 

Nakon toga su dobili rok od 48 časova da prikupe novih 523 potpisa uz, kako kažu, „nepostojećeg notara na Filozofskom fakultetu“.

 

Objasnili su da notar na Filozofskom fakultetu nije predviđen ni Zakonom o studentskom organizovanju, niti pravilnikom o sprovođenju izbora, te da zbog toga izveštaj komisije smatraju nelegalnim i nelegitimnim aktom.

 

“Sumnju o krivotvorenju potpisa pravdaju stavom da ‘potpisi potpisani istom rukom, istim fontom, stilom’. Tako je Aleksandar Gajić na osnovu svoje subjektivne sumnje uvredio i delegitimizovao više od 600 studenata koji su dali potpis listi ‘Studentska reakcija’, a samim tim i tu listu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Mladen Cvijetić sa liste “Studentska reakcija”.

 

Dodali su da je prilikom razgovora sa delegacijom “Studentske reakcije” zamenik predsednika izborne komisije Gajić priznao da je imao uvid u ŠV obrasce studenata Filozofskog fakulteta, te da je „samim tim je priznao da je napravio krivično delo“, a da je nakon toga neosnovano dao na uvid potpise te liste Savezu studenata Filozofskog fakulteta.

 

Oni tvrde i da su dvojica članova Saveza studenata zloupotrebili brojeve telefona studenata koji su potpisali listu i zvali ih kako bi proveravali gde su potpisali listu.

 

Mladen Cvijetić je za list Danas rekao da je zamenik predsednika izborne komisije Fakulteta „bio drzak i bezobrazan“, te da je pominjao politički angažman pojedinih kandidata sa liste, zbog čega sumnjaju da je obaranje liste politički instruisano.

 

“Jutros nam je pretio da će oboriti svaki potpis, zbog čega planiramo da blokiramo fakultet ukoliko se zahtevi ne ispune do roka koji smo dali. Čekamo da odobre listu i da smene Gajića do ponoći. Ako to ne ispune blokiraćemo fakultet, ako ni to ne uspe, 13. aprila im nećemo dozvoliti da održe izbore“, rekao je Cvijetić.

(Autonomija/Danas/Univerzitetski odjek)

 

Nema komentara

Napišite komentar