Nova obećanja ili rešenje problema?

autor: Jovana Simeunović 0

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao što je i bilo najavljeno, protestovali su danas zbog nezadovoljstva postignutim dogovorom sa Dekanatom fakulteta. Oni su zahtevali da dobiju pismenu garanciju dogovora postignutog između Studentskog parlamenta i Dekanata fakulteta, a ne usmeno obećanje.

Foto: Jovana Simeunović

Prema rečima okupljenih studenata, uprava Filozofskog fakulteta je mesec dana obećavala da će rešiti njihov problem, ali to nisu učinili. Pobunjeni studenti izrazili su opšte nezadovoljstvo prema ovoj obrazovnoj instituciji uz optužbe da je naplata školarine nelegitimna i da su studenti žrtve pljačke.

Dekanica Ivana Živančević Sekeruš obratila se okupljenima i javno iznela odluku fakulteta prema kojoj je, onima koji su izgubili statut studenta, odobreno da ponovo upišu fakultet plaćanjem 1/8 ukupne školarine samofinansiranja, pri čemu će im biti priznati svi položeni ispiti u toku studiranja, dok će se onima koji imaju samo jedan ispit, master rad, odnosno 30 bodova do završtetka studija, produžiti godina. Ona je dala javno obećanje da će se svima koji podnesu molbu da zbog teških materijalnih uslova ne mogu da plate ostatak školarine, molba usvojiti, čime će studenti biti oslobođeni obaveze daljeg plaćanja.

– Ovde niko neće da vas pljačka, sociolozi kod nas studiraju po samofinansirajućem cenovniku za 65 hiljada dinara, a u Beogradu za 119 hiljada. Kad tih 65 hiljada razbijete na osam rata, posle prve rate postajete ponovo studenti, možete da polažete ispite, a na molbu koju ćete podneti mi ćemo se saglasiti, jer mi zaista ne želimo da pljačkamo studente, sve molbe će biti odobrene, imate snimljeno javno priznanje – navela je Živančević Sekeruš.

Filozofski fakultet izneo je i saopštenje u kome je navedeno da je ova institucija postupila u skladu sa zakonom i u dogovoru sa legalno izabranim predstavnicima studenata, i da ih ne mogu menjati na zahteve neformalnih grupa, misleći pritom na udruženje „Studentski front“ koje je bilo organizator protesta.

Foto: Jovana Simeunović

Sekretar „Studentskog fronta“ Marko Šović istakao je da je zadovoljan postignutim na protestu, ali da će oni i dalje biti u pripravnosti.

– Mi smo dobili ono što smo i hteli, a to je javna potvrda postignutog dogovora. To što je dekanica izašla pred javnost i iznela detalje, uz obećanje da će se dogovor poštovati, nama sada daje za pravo da je pozovemo na odgovornost ukoliko te molbe ne budu bile odobrene ili bilo koji deo dogovora ne bude bio ispoštovan – rekao je Šović.

On je dodao i da iza udruženja „Studentski front“ ne stoje nikakve političke organizacije, niti kakav skriveni interes, te da je njima u interesu samo da studenti dobiju bolji položaj.

Nema komentara

Napišite komentar