Noć posvećena biologiji na PMF-u

autor: Tanja Mitić 0

Jubilarna peta Noć biologije u organizaciji Departmana za biologiju i ekologiju održana je sinoć na PMF-u. Oko 4000 posetilaca različitih uzrasta uživalo je u mnogobrojnim interaktivnim radionicama, koje su osmislili profesori i studenti ovog fakulteta.

Jedna od organizatorki dr Olivera Bjelić Čabrilo kaže kako se svake godine svi sa departmana trude da kreativnim i zanimljivim sadržajima privuku i one kojima biologija i pojedinosti vezane za ovu nauku nisu primarne.

„Naravno da su okosnica naše noći interaktivne radionice, ali i debate na temu za ili protiv lova, film Potiski cvet, tako da mislim da ima puno sadržaja koji mogu da zadovolje svačiju dušu, i biologa i nebiologa. Sinoć su se predstaviti i naši gosti, prijatelji biologije, a to su staraoci prirodnih dobara, Zoovrt Palić, Nacionalni park Fruška gora, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokret gorana Novog Sada” – rekla je za Univerzitetski odjek dr Bjelić Čabrilo.

Posetioci su mogli mnogo toga da vide i nauče iz zoologije, ekologije biljaka i životinja, botanike, biohemije, molekularne biologije, fiziologije biljaka i životinja, histologije. Čini se da je najzanimljiviji deo bio kada su mališani iz predškolskih i osnovnih škola, maskirani u biološke maske: cveće, kelj, blitvu, karfiol, ispunili hodnike PMF-a. Njih je zanimalo i kako funkcioniše ljudski mozak, šta je isparavanje, u kom povrću ima najviše vitamina C i čime se hrane sove u Srbiji. Upravo poslednju nedoumicu im je razjasnila master ekologije Lea Velaja koja je držala radionicu o gvalicama.

„Gvalice su izbljuvci od sova, koje u sebi sadrže kosti, krzna i druge delove životinja, koje sova nije svarila. Prvenstveno deci, ali i svima ostalima je uvek zanimljivo da saznaju šta sve mogu da pronađu u gvalicama i samim tim otkriju čime se hrane naše sove” – objasnila je Velaja.

Studentkinja Marina Mandadžić u ovu jedinstvenu avanturu povela je mlađeg brata Dušana, koji se veoma zanima za biologiju, te je svoje utiske sa sinoćne manifestacije ispričala za Odjek.

„Ja sam oduševljena. Iako moj posao nije ni približan biologiji i ekologiji, ove radionice koje nisu zanimljive samo deci pokazuju sve pojedinosti: biljnog, životinjskog i ljudskog sveta. Predavači na kreativan i jednostavan način objašnjavaju komplikovane procese, te je sve to još interesantnij i poučnije” – rekla je Mandadžić.

Organizatori su istakli da su se za obeležavanje ove pete jubilarne Noći biologije studenti veoma potrudili, te da im veliki broj posetilaca i radoznalih sugrađana, ali pre svega dece nameće izazov da svaka sledeća bude što je moguće više zabavna, nesvakidašnja i pristupačna svima.

Nema komentara

Napišite komentar