Nedelja italijanskog filma na Filozofskom fakultetu

autor: Andrijana Glišić 0

XV Nedelja italijanskog jezika, koja se u svetu obeležava od 19. do 24. oktobra, biće obeležena i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 21. i 22. oktobra projekcijama italijanskih dokumentarnih filmova u kino-sali.

www.iictoronto.esteri.it

Publici će prvog dana biti prikazan film „Orkestar sa trga Vitorio“ režisera Agostina Ferente, dok će naredne večeri biti održane projekcije ostala tri filma „Ortiđa“, „Demetra“ i „Lipari, luka za koju niko nije znao da postoji“.

Režiser i muzički producent Agostino Ferente, zajedno sa dva člana Malog orkestra „Avion Travel“, u pokušaju da bioskop „Apolon“ spasi od propasti njegovom transformacijom u centar za muzička dešavanja dolazi u susret sa multietničkim i multikulturnim ambijentom gde upoznaje ljude koji će postati članovi „Orkestra sa Trga Vitorio“. „Orkestar sa Trga Vitorio” debitovao je u Rimu na Evropskom festivalu 2002. godine, a do danas je doživeo ogroman uspeh kod publike, ali i kritike širom sveta.

Film „Ortiđa“, režisera Karla De Domenika, posvećen je istoimenom kvartu koji predstavlja istorijski centar Sirakuze, grada koji je više od deset godina pod zaštitom Svetske baštine. Neki od najznačajnijih spomenika ovog mesta upravo su Apolonov hram iz 6. veka pre n.e., barokna Katedrala sagrađena na temeljima Atinskog hrama iz 8. veka pre n.e., kao i fontana Aretusa.

Režiser Roberto Rinaldi,  i ujedno i stručnjak za podvodnu arheologiju, u filmu „Lipari, luka za koju niko nije znao da postoji“  otkriva koliki je značaj i vrednost ostrva Lipari na kom je prilikom podvodnh arheoloških iskopavanja pronađena jedinstvena kolekcija reliktnih predmeta. Pored ovih, u lokalnom Arheološkom regionalnom eolskom muzeju na ostrvu Lipari nalaze se i vredni predmeti iz različitih istorijskih epoha, od neolita do perioda Rima.

Film „Demetra“, u režiji Ebe Đovanini i Mauricija Pelegrini, govori o kultu Demetre i značajnosti ove boginje u ruralnom svetu Italije, ali i Sicilije koja je veoma važan deo kao mesto na kome je Demetrina ćerka Persefona oteta, te se smena godišnjih doba vezuje za mit o šest meseci koje Persefona provodi na zemlji sa svojom majkom i ostalih šest kada ostaje sa mladoženjom u Podzemlju. Čitave ceremonije u vidu svetih i tajnih rituala u celom helenskom svetu posvećene su ovim boginjama.

Ovaj događaj održaće se u organizaciji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Kompletan raspored možete pronaći na linku: http://www.ff.uns.ac.rs/fakultet/medjunarodna_saradnja/novosti/2015-16/Nedelja%20italijanskog%20jezika%20na%20FF.pdf

 

Nema komentara

Napišite komentar