Mostovi medijskog obrazovanja ponovo spajaju medije i nauku

autor: Dalibor Vasić 0

Sedma međunarodna konferencija Mostovi medijskog obrazovanja, koju organizuje Odsek za medijske studije, započela je svečanim otvaranjem u Kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. 

Teme ove dvodnevne konferencije, kojoj će prisustvovati i učesnici iz inostranstva, tiču se digitalnih medijskih tehnologija i društveno-obrazovanih promena u medijima.

Dekanica Filzofskog fakulteta dr Ivana Živančević Sekeruš da obratila se prisutnima ukazavši na značaj Odseka koji slavi svoj jedanaesti rođendan.

„Dok građani Novog Sada i dalje čekaju da Žeželjev most bude izgrađen, naš Odsek za medijske studije pokušava da izgradi drugi, bitan most, sastavljen od znanja, radoznalosti, etike, komunikacije i svih ostalih nematerijalnih stvari koje su bitne za 21. vek“, izjavila je dr Živančević Sekeruš, koja poželela gostima iz drugih zemalja prijatan boravak u „kišnom“ Novom Sadu.

Šefica Odseka za medijske studije dr Dubravka Valić Nedeljković osvrnula se na dosadašnja dostignuća i buduće planove studijske grupe.

„Na ovaj dan naš Odsek pokazao je svojim studentima, gostima, prijateljima i predavačima koliko smo uspeli da odgovorimo na dve misije Filozofskog fakulteta. Prva je obrazovna misija, gde  mi pokušavamo da damo teorijska i praktična znanja našim studentima. Drugi zadatak je nauka i trudimo se da u nauci pokažemo što više možemo i razmenjujemo znanja sa kolegama i koleginicama sa drugih univerziteta iz zemlje i inostranstva“, kazala je dr Valić Nedeljković, nakon čega je dodelila nagrade studentima ovog Odseka za najveće uspehe u protekloj godini.

Nagradu za najbolji TV paket dobili su studenti četvrte godine Dejan Đolović i Stevan Bokan, za radijski prilog studenti treće godine Nikola Učur i Jelena Karlica. Priznanje za internet prilog dobila je studentkinja četvrte godine Silvia Fazekaš, dok su nagradu za najbolji prilog u časopisu studenata druge godine KOD 04 dobile Teodora Ćurčić i Dunja Funduk.

„Nagrada nam znači jer,  pre svega, kada budemo tražili posao, bićemo u mogućnosti da kažemo kako smo dobili barem neko priznanje. Koleginica i ja smo se zaista potrudili i uložili dosta vremena u izradu projekta. Iako nam je profesor sugerisao da ne radimo „netipičan paket“, mi smo ipak to uradili i, eto, dobili pohvalu“, rekao je Nikola Učur, koji je sa koleginicom Jelenom Karlicom dobio priznanje za najbolji radio prilog.

„Volela bih da se zahvalim celom Odseku zato što su prepoznali naš rad i zato što su ga vrednovali, a to mnogo znači mladim novinarima, kojima je ovo, uslovno rečeno, prvo priznanje“, izjavila je Dunja Funduk, studentkinja druge godine, koja je sa koleginicom Teodorom Ćurčić podelila nagradu za najbolji prilog u ovogodišnjem broju studentskog časopisa KOD 04.

Odsek je odao priznanje i studentima za aktivnosti koje nisu u okviru fakultetskih predavanja. Priznanja za priloge na festivalu On the record dobili su Teodora Vasiljević i Milica Đilas, Milorad Jekić i Milica Pavasović, i Goran Jevrosimović i Stefan Janjić. Jevrosimović i Janjić su, uz Vuka Kešelja, nagrađeni za svoj naučni i stručni rad. Janjić je posebno pohvaljen kao student generacije Filozofskog fakulteta, a samim tim i Odseka za medijske studije.

U bogatom dvodnevnom programu konferencije Mostovi medijskog obrazovanja,  posetioci će moći da prisustvuju razgovorima sa stručnjacima iz Srbije i inostranstva, kao i promocijama knjiga koje se bave problemima u savremenim medijma. 

Nema komentara

Napišite komentar