Moguće promene u visokom obrazovanju

autor: M.S. 0

Novi Nacrt o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju najavljuje promene u dosadašnjem zakonu, dok će neke stvari, kao što je neophodan broj ESP bodova za budžet ostati iste, prenosi sajt Blic. 

foto: novinenovosadske.rs

Nakon poslednje javne rasprave zakon bi trebalo da bude usvojen do septembra. Kao najbitnija novina ističe se produžetak roka za završavanje studija takozvanim „večitim studentima“. Ova grupa studenata ima pravo da završi studije do kraja školske 2015/16. godine.

Iako granica za budžet ostaje 48 ESP bodova, zbog ograničenog broja budžetskih mesta postoji mogućnost da će se studenti rangirati po proseku koji su ostvarili u prethodnoj godini.

Još jedna novina je i povećana finansijska transparentnost. Studenti će moći da na sajtu fakulteta prate na šta se finansijska sredstva troše, a fakulteti bi bili u obavezi da te podatke stave studentima na uvid.

Nacrt takođe predviđa i smanjenje ispitnih rokova sa šest na pet po godini. Dobra vest je da će fakulteti moći da sprovode i vanredne ispitne rokove, što predstavlja olakšanje za mnoge studente.

Ovim nacrtom predviđene su i pozitivne promene kada je reč o nostrifikaciji stranih diploma. Proces nostrifikacije bio bi ubrzan, a cena bi bila ista za sve fakultete i odredio bi je ministar prosvete. 

Nema komentara

Napišite komentar