Mnogi studenti primorani su da rade uz studiranje

autor: Miloš Stojanović 0

Uvođenjem novih mera štednje studentski život će svakako biti još teži. Troškovi studiranja, predstavljaće još veći problem za one čija su primanja dodatno smanjena, a to će posebno osetiti roditelji koji imaju dvoje ili više dece upisanih na fakultet.

foto: getinvolvedcalploy.com (Ilustracija)

Veliki broj studenata pokušava da reši lošu finansijsku situaciju obavljanjem nekog privremenog posla, dok se neki od njih odlučuju i za stalne, svakodnevne poslove, koje obavljaju paralelno sa obavezama na fakultetu.

Ipak, postoje i oni studenti koji su uspeli da svoj talenat i ljubav prema nečemu iskoriste i zarade. Milica Uzelac, studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kaže da svira gitaru odmalena, a da je početkom studija počela da svira sa jednim bendom. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se odlučila da svira po novosadskim kafićima jeste skup studentski život i dodaje da joj ovo ne oduzima mnogo vremena.

– Da se bavim poslom koji zahteva radno vreme preko dana, ne bih mogla da ga uskladim sa fakultetom. Imam predavanja koja su mi obavezna i ujutru i u toku popodneva. Pošto su svirke uveče, najviše preko vikenda, uspevam da se organizujem tako da fakultet ne ispašta preterano –dodala je Uzelčeva.

Studenti do posla često dolaze putem omladinskih zadruga. Više studentskih zadruga u Novom Sadu pomaže voljnim studentima da dobiju privremeno-povremene poslove, koji mogu poboljšati njihovu finansijsku poziciju. Omladinska zadruga „Pobednik“ jedna je od zadruga u Novom Sadu preko koje studenti traže različita zaposlenja.

foto: businessinsider.com (Ilustracija)

Najčešći poslovi koji se nude, a koji su traženi, jesu fizički poslovi, nošenje nameštaja, branje, kopanje, ali i oni popularniji – deljenje flajera i promocije. Spoljna saradnica omladinske zadruge „Pobednik“ Nađa Budimirović rekla je da ima studenata koji se redovno vraćaju, kako bi dobili novi posao.

– Studenti koji žele da rade i kojima je novac zaista potreban javljaju se redovno i imaju veće šanse da dobiju posao. Kao i u drugim delovima života, tako je i sa radom u zadruzi: ako želis da radiš, javljaćeš se redovno i dobijaćeš posao. Nema ništa bez unutrašnje želje i inicijative samog zadrugara. Mi smo tu da mu olakšamo put do posla i do dnevnice,  a od njega zavisi sve ostalo, kako se pokaže kod poslodavca, tako će i poslove dobijati – smatra Budimirovićeva. Ona dodaje da ova zadruga ima oko 600 zadrugara i da svake nedelje dođe nekoliko studenata da se učlani.

Troškove studentskog života, u najvećem broju slučajeva, najviše osećaju roditelji. Visoki troškovi školarine, plaćanje stanarine za dete, ukoliko ne žive u gradu u kome je univerzitet, čine ogroman deo tih rashoda. Sin Gorana Stankovića iz Pančeva studira u Beogradu, a otac jedva uspeva da mu obezbedi dovoljno za pristojan život.

– Teško je. Žena i ja nemamo dovoljno velike plate, pa da možemo sve odmah da mu platimo. Trudimo se koliko možemo, ali nemamo pojma kako ćemo se snaći kada se mlađi sin upiše na fakultet za godinu dana – izjavio je Goran Stanković i dodao da često moraju da pozajme novac kako bi pokrili studentske, a i porodične troškove.

Svesni teške finansijske situacije u porodicama, pojedini studenti imaju dodatni motiv da se zaposle, iako studiraju, kako bi zaradili malo novca i postali novčano nezavisni od svojih roditelja, što pomaže i njima. Smiljana Jovanov, studentkinja psihologije u Novom Sadu, kaže da je upravo to razlog zbog kojeg je pronašla posao u prodavnici. Iako radi pet dana u nedelji, ona uspeva da uskladi sve obaveze na fakultetu sa poslom.

– Mislim da je to više zbog toga što sam na master studijama i zato što u drugom semestru ove godine nisam imala predavanja, nego samo ispite. Sada, u toku leta, problem mi je bio to što sam radila i po šest dana nedeljno, a usput pisala master, pa me je to zamaralo. Ali sam imala volje i da radim i da pišem rad, pa je sve ispalo dobro na kraju – zaključila je ona.

Ići na posao pored fakultetskih obaveza često je stresno i naporno za studente, ali taj napor uglavnom donosi finansijsku dobit, ali pored toga otvara i nove mogućnosti stvaranjem novih poznanstava, radnih navika i dodatne odgovornosti. 

 

Nema komentara

Napišite komentar