Mesto gde studenti istražuju na umetnički način

autor: Valentina Sigeti 0

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine izloženi su, pod nazivom „Scenska laboratorija”, radovi studenata Katedre za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu (Fakultet tehničkih nauka). Među eksponatima su makete, crteži, kolaži, skulpture, fotografije i dva dokumentarna filma.

Foto: Tanja Žarić

Prema rečima šefa Departmana za arhitekturu i urbanizam, Darka Reba, studenti ove katedre, u dilemi da li je arhitektura nauka ili umetnost, „istražuju i stalno nešto traže na specifične načine u svojoj Scenskoj laboratoriji”.

Izložba je podeljena u tri dela pod nazivima „Sredstva”, „Izrazi” i „Refleksije” koje predstavljaju početak i razvoj studenata u ovoj oblasti. Asistentkinja na ovom odseku, Daniela Dimitrovska objasnila je da se izložba sastoji od otkrivanja sredstava kojim student teži da se izrazi („sredstva”), zatim od samog studentovog izraza neke priče kroz savladana sredstva („izraz”) i o odrazu nastave na druge obrazovne i umetničke procese („refleksije”).

Foto: Tanja Žarić

̶  Teme kojima se bavimo su jako široke. Uglavnom imamo neki tekstualni predložak koji koristimo za dalji razvoj. Na primer radili smo na tekstu „Višnjik” od A.P. Čehova pa imamo i pet maketa scene „Višnjika”, bavimo se vrlo široko i trudimo da podstičemo diskusije gde se misli i argumentuje što se može videti u filmovima „Granica” i „Proces” koji su dokumentarni filmovi političke prirode – rekla je asistentkinja Dimitrovska.

Izložba studenata Katedre za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu će moći da se pogleda do 20. januara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Nema komentara

Napišite komentar