Mediji zanemaruju aktivnosti posvećene zaštiti prirode

autor: Andrijana Glišić 0

„Zaštita prirode i aktivnosti koje se sprovode u vezi sa tim zanemarene su od strane medija i nisu dovoljno zastupljene u javnosti, te je „Terenac“ način da ih mi sami predstavimo“ rekla je danas za „Univerzitetski odjek“ urednica tog časopisa Bojana Nadaždin na promociji prvog broja održanoj na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Foto: Matija Milković

„Terenac“ je časopis koji je ove godine osnovalo Naučno-istraživačko društvo studenata „Josif Pančić“, a posvećen je zaštiti prirode i aktivnostima koje se odvijaju na tom polju. Na realizaciji časopisa radili su punih godinu dana studenti biologije i ekologije iz Novog Sada u saradnji sa mnogim organizacijama i udruženjima, ali i pojedincima iz ovih oblasti.

Urednica „Terenca“, ujedno i studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta, Bojana Nadaždin istakla je da je najteže bilo održati kontinuitet u radu i stvaranju tog časopisa, a kao jedan od ciljeva osnivanja ovakvog lista navela je upoznavanje ljudi sa načinima zaštite prirode.

„Želimo da pokažemo ljubiteljima prirode na koji način oni mogu da se uključe u zaštitu prirode, pa s toga imamo i rubriku „Uključi se i ti“ gde smo predstavili razne organizacije kroz njihove aktivnosti. Cilj nam je da podstaknemo ljude da malo bolje opažaju stvari oko sebe, da više borave u prirodi, jer je možemo upoznati samo ako boravimo u njoj i jedino na taj način mi možemo steći realnu sliku stanja i onoga što se nalazi u prirodi“, rekla je Bojana.

Tekstovi su zasnovani na istraživanjima studenata u prirodi i radu na terenu. Studenti su se u ovom broju bavili i temama o zaštićenim dobrima naše države, zašto ih treba sačuvati, ali i problemima koji postoje u vezi sa tim. Takođe, jedan deo tema posvećen je i institucijama u Srbiji i ovog puta je u rubrici „Institucija“ mesto zauzela „Matica srpska“.

Tehnički urednik časopisa Saša Rajkov istakao je da su zastupljene one teme koje su studenti bili u mogućnosti da pokriju, ali je dodao da će svake naredne godine težiti da prošire priču i pokriju što veći splet aktivnosti.

„Časopis treba da posluži kao sredstvo za širenje informacija o aktivnostima na aktivnoj zaštiti prirode, o aktivnostima na terenu i o svim onim načinima kojima možete da doprinesete boljem poznavanju prirode. „Terenac“ treba da bude prepoznat kao mesto za informisanje o aktivnostima za zaštitu prirode od strane studenata biologije i ekologije, kao i od strane istraživača i institucija u ovim oblastima na jedan naučno-popularan način“, rekao je Saša i dodao da su u redakciji tog lista otvoreni da u rad na pripremi sledećeg broja sarađuju sa svim organizacijama i pojedincima koji su uključeni u aktivnosti za zaštitu prirode.

„Terenac“ je besplatan časopis koji će izlaziti jednom godišnje i dostupan je svima, ali je prvenstveno je namenjen studentima biologije i ekologije, a potom i široj javnosti.

Nema komentara

Napišite komentar