"Mali princ" u rukama najboljih sa Akademije

autor: Sofija Borković 0

Tri najbolja studenta završnih godina Akademije umetnosti u Novom Sadu dobitnici su nagrade Fondacije „Mali princ“. Najuspešnijim studentima Departmana za likovnu, muzičku i dramsku umetnost Ani Vrtačnik, Srđanu Paunoviću i Peđi Marjanoviću ova nagrada predstavlja podstrek za bavljenje umetnošću, zaključili su lauerati.

U Multimedijalnom centru Akademije umetnosti nagrade su uručili osnivačica Fondacije Aleksandra Boškov Veđeci, rukovodilkinja Ksenija Blažić, kao i dekan Zoran Krajišnik.

Dekan Akademije umetnosti Zoran Krajišnik naglasio je da su kultura i umetnost sušta potreba, a ne luksuz u jednom društvu.

„Tradicionalno se okupljamo po dvanaesti put, upravo kada naša Akademija slavi 41. godišnjicu. Evidentno je da su dobitnici sjajni mladi ljudi, kao i sjajni umetnici. Ova nagrada je za mnoge značila podstrek kada su oni završavali studije“, rekao je Krajišnik i dodao da Fondacija od nastanka primećuje potencijal i dar studenata.

Počevši citatom Oskara Vajlda „ko u lepom pronalazi lepo, za njega ima nade“ predstavnica Fondacije „Mali princ“ Aleksandra Boškov Veđeci zahvalila se svim profesorima i studentima sa Akademije.

„Niko se uspehu ne nada kao mlad čovek. Uspeh stvara uspeh. On obavezuje da se bude bolji kao ljudsko biće, a kao stvaralac da se bude slobodniji“, rekla je Veđeci.

Nagrada koja se dodeljuje od školske 2003/2004. godine imala je do sada 33 lauerata. Svi koji su dobili ovu nagradu dobili su je zbog pоstignutih vrhunskih rеzultаta u оblаsti umеtnоsti. Fondacija pоdstiče studente dа nаkоn zаvršеnih studiја stupе u prоfеsiоnаlni umеtnički živоt, sa novčanom nagradom u vrednosti od 1500 evra.

Dobitnici su se na svečanosti zahvalili Fondaciji, roditeljima i profesorima i naglasili da je konkurencija bila veoma jaka.

„Svako priznanje je jedan podsticaj koji nam govori da je naš rad vredan. Plan za dalju budućnost mi je da upišem doktorske studije u Beogradu, a onda da radim u struci, kao pedagoškinja“, izjavila je dobitnica nagrade sa Departmana za likovnu umetnost Ana Vrtačnik.

Nema komentara

Napišite komentar