KONTEH 15 na FTN-u

autor: Valentina Sigeti 0

Dvodnevni sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi „Konteh 15“ počeo je danas na Fakultetu tehničkih nauka. Na ovom sajmu diplomci i studenti tehničkih nauka imaju priliku da pronađu praksu ili posao.

Glavni koordinator sajma Marko Bjeloš ističe da je „Konteh“ veoma uspešan i da je ove godine odziv zainteresovanih studenata odličan:

– Cilj ovoga sajma jeste da se studenti povežu sa kompanijama koje nude stručnu praksu ili posao. Ne mogu sa sigurnošću utvrditi koliko se osoba putem „Konteh-a“ zaposlilo, jer kompanije te podatke čuvaju, ali slobodno mogu reći da poznajem mnoge kolege koje su dobile praksu, a zatim i posao preko ovog sajma – rekao je Marko Bjeloš i dodao da je najveća potražnja iz IT sektora, ali da su se ove godine „Konteh-u“ pridružile i neke kompanije iz oblasti telekomunikacija i elektronike.

Na ovogodišnjem, devetom sajmu predstaviće se 24 kompanije, a među njima su „Devtech“ koji je generalni pokrovitelj, zatim „Levi 9“, „Microsoft Develeopment Center Serbia“, „Mad Head Games“, ali i mnoge druge.

Milorad Stević, predstavnik kompanije „Devtech“ se na svečanom otvaranju zahvalio što im je pružena prilika da budu deo ovog sajma:

– Veoma smo zadovoljni i uzbuđeni što smo deo „Konteh-a“. Želimo da ostvarimo još bolji kontakt sa novosadskim Univerzitetom jer vidimo da ovaj fakultet školuje dobre IT inžinjere – rekao je Stević i dodao da je i on sam bio student Fakulteta tehničkih nauka i da je uspeh u Srbiji ipak moguć.

Među 24 kompanije koje su se predstavile studentima i potencijalnim radnicima, nalazila se i kompanija „Hinttech“. Zoran, predstavnik ove kompanije je istakao da učestvuju na sajmu otprilike od njegovog osnivanja i da su zadovoljni njime, iako bi voleli da je „Konteh“ bolje marketinški propraćen jer studenti neretko dolaze neinformisani:

– Studenti često nisu dovoljno informisani, ali moram da kažem da je ove godine ipak bolje nego prošle. Mi tražimo IT inžinjere, nudimo i posao i stručnu praksu. Važno nam je iskustvo, ali studenti često nemaju mnogo iskustva, tako da je dobrodošao svako ko pokaže znanje i želju za učenjem i napretkom.

Studenti na sajmu mogu da se upoznaju sa kompanijom koja ih interesuje, raspitaju se za stručnu praksu ili slobodno radno mesto. Savetuje se da dođu pripremljeni - svoj CV mogu da ostave u elektronskoj bazi, koja je dostupna svim kompanijama učesnicima ili da ga predaju lično. Takođe, posetiocima sajma su na raspolaganju razne radionice i predavanja gde mogu da nauče mnogo o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji tokom intervjua, o planiranju karijere, o strategiji zapošljavanja IT firmi i ostalim stvarima koje ih zanimaju i koje će im koristiti u budućem traganju za poslom.

Student završne godine na smeru Računarstvo i automatika Sever Živkov preneo je svoje utiske sa sajma „Konteh15“ za Odjek:

– Drugi put sam na „Konteh-u“, prošle godine sam obilazio sajam samo informativno da bih video šta koja kompanija nudi, a sada, kao student završne godine, znam koje me oblasti interesuju pa sam ostavio svoj CV kompanijama. Nadam se pozivu za praksu kod njih, a kasnije, ako zadovoljim i ako budem ja zadovoljan njihovim uslovima, i stalnom radnom odnosu.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radovan Pejanović poručio je da ovaj sajam ima bezrezervnu podršku Univerziteta jer je on njegov ponos, te mu je poželeo uspešan rad:

– „Konteh“ je ponos našeg Univerziteta jer omogućava rešavanje problema nezaposlenosti. Fakultet tehničkih nauka je fakultet za primer ostalima. Treba se ugledati na FTN i njihovu saradnju sa studentima, jer „Konteh“ to i predstavlja.  

Inače, dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački je iskoristio ovu priliku da najavi otvaranje konkursa za izgradnju zgrade, koja će predstavljati drugu fazu naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu:

– Moram da napomenem da je 7. marta raspisan konkurs za zidanje zgrade, u kojoj će biti departman IT sektora. Ovo je značajno jer će ta zgrada doprineti zapošljavanju asistenata, profesora i IT inžinjera kojih fali – rekao je dekan Doroslovački.

Sajam „Konteh“ je projekat  Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC i njihovog Lokalnog komiteta Novi Sad. Održava se od 2006. godine i odlična je prilika da studenti stupe u kontakte sa poslodavcima.

Nema komentara

Napišite komentar