Kompromis studenata i Ministarstva prosvete

autor: M.S. 0

Predstavnici SKONUS-a i ministar prosvete Srđan Verbić, uspeli su da, nakon više od pet sati pregovora, nađu kompromis. Iako nije pronađeno idealno rešenje, ostavren je pozitivan pomak prilikom pregovora. 

foto: bktvnews.com

Tako je utvrđeno da studenti upisani 2010/11. i 2011/12. godine zadržavaju pravo na apsolventsku godinu koja se finansira iz budžeta. Ministarstvo prosvete se obavezalo da svim fakultetima naloži da omoguće prvim bolonjcima završetak studija. Fakultetima će biti naloženo i da ne naplaćuju više prijave ispita i druge prijave jer one ulaze u troškove redovnog studiranja.

Kada je reč o broju ispitnih rokova, ostaje pet ispitnih rokova s tim da će Studentski parlamenti  imati mogućnost da od svojih fakulteta traže dodatne termine polaganja, ukoliko za to bude postojala potreba.

Ministar Verbić izjavio je nakon pregovora da je Ministarstvo prosvete tu da pomogne studentima, ali da ne može da izađe iz zakonskih okvira. On je takođe izjavio, gostujući u emisiji na RTS-u, da su studentski zahtevi smisleni, ali da nisu vredni „cepanja cipela“ na ulicama.

Predsednik Saveza studenata Univerziteta u Novom Sadu Ivan Stanić u izjavi za Univerzitetski odjek ističe da preporuka kao pravni akt nije doslovno primenljiva i da se ne primenjuje apsolutno u svim slučajevima:

- Nadam se da će ministar ispuniti i sprovesti sve što je dogovoreno i da neće ostati sve na rečima. Potrudićemo se da ministar donese neku vrstu uredbe, kako bi sve dogovoreno bilo primenjeno – kaže Stanić i dodaje da ako neki deo dogovora ne bude ispoštovan, protesti će se nastaviti.

On lično smatra da se moglo više postići i da način na koji je ovaj dogovor ostvaren nije najsjajniji, ali da je sve dobro prošlo.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu Igor Graić smatra da su pregovori bili teški i da su predstavnici studenata dosta postigli ovim dogovorom:

- Na sastanak smo došli sa potpuno dijametralnim stavovima, ali smo kroz adekvatne argumente uspeli da promenimo stavove ministarstva. Mislim da smo dosta postigli ovim dogovorom i sad samo čekamo da počne primena dogovorenog.

Nakon postignutog dogovora donešena je odluka da se studentski protesti, najavljeni za 13. oktobar, obustavljaju. 

Nema komentara

Napišite komentar