Koliko zarađuju državni fakulteti?

autor: J.S. 0

Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija u 2013. godini najveću dobit ostvario je Fakultet tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu. Na računu ovog fakulteta se 31. 12. 2013. godine nalazilo oko 1.730.000 evra čiste dobiti, piše Blic.

foto: arhns.com

- Najveću dobit ima zato što je i najveći fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Veći deo prihoda ostvaruje kroz brojne projekte sa privredom i ima razvijenu međunarodnu saradnju koja mu takođe omogućuje značajnu dobit - rekla je za Blic Desanka Vlaškalin, šef računovodstva na FTN-u u Novom Sadu.

Školarine na FTN-u iznose od 90.000 do 100.000 dinara i nisu povećane protekle dve godine.

Tokove novca na fakultetima kontoliše budžetska inspekcija Ministarstva finansija. Međutim, u inspekciji radi samo šest inspektora, koji su zaduženi za 12.000 korisnika budžeta u Srbiji, pa jedva stižu da prekontrolišu i finansije onih fakulteta za koje postoje pritužbe o nezakonitom trošenju novca.

 - U proteklih godinu dana Ministarstvo finansija primilo je deset pritužbi na rad visokoškolskih ustanova u kojima se ukazuje na kršenje zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja, kao i nenamenskog i nezakonitog korišćenja budžetskih sredstava, uključujući tu i kršenje Zakona o javnim nabavkama. U tom periodu budžetska inspekcija je završila kontrolu tri visokoškolske ustanove, dok je kod četvrte kontrola u toku - navodi Ministarstvo finansija za Blic.

 Nepravilnosti su utvrđene u radu Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija „Trstenik“ iz Trstenika, Stomatološkom fakultetu iz Beograda i Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija iz Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar