Ko brine o studentima - roditeljima?

autor: Nataša Šaru 0

Projekat ,,Akademska beba'', koji je pokrenula Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu završen je promocijom jedinstvenog vodiča za studente roditelje. Oni su na promociji, upriličenoj u Zavodu za zdrastvenu zaštitu studenata predstavili vodič sastavljen od uputa i informacija, koje bi mogle da posluže svim onim studentima koji tokom studija postanu roditelji.

,,Nijedan fakultet nije uzeo u obzir da utvrdi posebne uslove studiranja za ove studente i ne postoji nikakav ustupak koji im profesori čine, sve je na nivou internog dogovora. Samim tim mi smo rešili da putem informatora makar inicijalno pomognemo studentima roditeljima'', izjavila koordinatorka projekta, Marijana Topo.

,,Iako nismo dobili podršku ni od jednog  fakulteta, smogli smo snage i volje i potražili pomoć od drugih institucija. Žao nam je što fakulteti nisu uvideli važnost ovog projekta, pogotovo kada je sve veća pojava bele kuge'', rekla je Topo.

Studentska asocijacija je tokom jednogodišnjeg istraživanja za projekat ,,Akademska beba'' došla do podataka da studenti  tokom studiranja ne mogu da upišu svoju decu u državna obdaništa. Interesantan je i podatak da studenti očevi mogu da traže ''zamrzavanje'' godine na osnovu očinstva. Međutim, studentkinje koje zatrudne nisu u potpunosti bez brige studentskih službi, pa se tako jedino Zavod za zaštitu studenata konkretno brine  za zdravlje i tretman studentkinja trudnica.

,,Pozivamo sve studentkinje koje zatrudne da se najpre jave ginekologu u Zavodu. Ginekološka ordinacija u Zavodu ima iskustvo u tome i veliki broj studentkinja vodi celu trudnoću upravo u Zavodu'', kazala  je predstavnica Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Aleksandra Marinkov.

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu neće stati samo na informatoru ,,Akademska beba'', već su najavili i sajt posvećen ovoj tematici, a najavljuju i inicijativu za formiranje obdaništa u okviru univerziteta. Obdanište bi uposlilo studente pedagogije na Univezitetu, a pored dece zaposlenih u Kampusu, čuvala bi se i deca studenata.

Nema komentara

Napišite komentar