Kineski ples na papiru

autor: Milica Barać 0

Izložba Kineski ples na papiru otvorena je na Filozofskom fakultetu, a posetioci će imati priliku da je vide do četvrtka 28. maja. Ova izložba je deo programa Maj, mesec kineske kulture, koji je organizovan povodom godišnjice od osnivanja Konfucijevog instituta u Novom Sadu.

Na izložbi koju su otvorili direktori Konfucijevog instituta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i Jouhua Džao, prikazani su radovi kaligrafa Lu Šuiminga i slikara Džou Veijanga.

Prisutnima se obratio i prorektor za međunarodnu saradnju dr Pavle Sekeruš koji je istakao koliko je značajno osnivanje Konfucijevog instituta, kao i koliki je doprinos Filozofskog fakulteta u oblasti kulture.

„Filozofski je jedan od značajnijih kulturnih centara u gradu, pokrajini i zemlji. Odavno smo izašli iz evropocentrične koncepcije kulture. Ovde možete dobiti saznanja o turskom, persijskom i kineskom jeziku, ali i o kulturama ovih zemalja. Ovaj svet je sve globalniji, a u isto vreme sve manji i sve se lakše stiže do njegovih najudaljenijih krajeva“, rekao je Sekeruš.

Direktor Konfucijevog instituta Jouhua Džao rekao je da je ova izložba prilika za sve da se malo bolje upoznaju sa jednim delom bogate kineske kulture, kao i za razvoj saradnje između Srbije i Kine.

„Kineska kaligrafija i kinesko slikarstvo jesu delić tradicionalne kineske umetnosti. Veliko nam je zadovoljstvo da, polaznici našeg instituta, studenti Filozofskog fakulteta i građani Novog Sada, imaju mogućnost da ostvare malo bliži kontakt sa našom kulturom. Nadamo se da ćemo imati priliku da povežemo srpske i kineske kaligrafe i da ćemo napraviti sledeći korak u širenju prijateljstva između naša dva naroda“, naglasio je  direktor Džao.

U okviru proslave godišnjice instituta organizovane su brojne aktivnosti – radionica Šarm kineske kulture, na kojoj su zainteresovani mogli da se upoznaju sa tradicijom korišćenja kineskih štapića, tai-čijem i kineskom kaligrafijom. Organizovan je i javni čas tai-čija, zatim predavanje Priča o ženi u kineskoj kulturi, takmičenje studenata u poznavanju kineskog jezika i kulture, kao i mnoge druge zanimljivosti.

Konfucijev institut osnovali su prošle godine Univerzitet  u Novom Sadu i Univerzitet za poljoprivredu i šumarstvo Džeđijang iz Kine. Na institutu osim učenja kineskog jezika postoje i kursevi kulturnih programa, poput kursa kineske kaligrafije, kineskog slikarstva, umetnosti kineskog čvora, rezanog papira i umetnosti čaja.  

Nema komentara

Napišite komentar