Kineska kultura nedovoljno promovisana

autor: Radovan Ciganović 0

„U našem školskom sistemu se ne uči dovoljno o Kini i kineskoj kulturi, barem ne antičkoj, koja to zaslužuje, a razlog za to su stereotipi zbog kojih se Kini ne pripisuje dovoljno zasluga”, rekao je profesor istorije Svetozar Boškov.

Foto: Isidora Gordić

Boškov, koji predaje na Filozofskom fakultetu, podsetio je da nije uvek bilo tako.

– Nekada se Kina izučavala u našim udžbenicima. Učilo se konfučijanstvo, učio se daoizam, učilo se da su tri trgovačke stvari dolazile iz Kine u Evropu, prvenstveno svila, zatim barut i papir. Situacija u srpskim udžbenicima je takva sve do kraja Prvog svetskog rata. Od tada pa do 90-ih Kina se spominje samo kao jedna od najstarijih civilizacija sveta, a od 90-ih, nažalost, nijedan udžbenik više ne spominje kinesku civilizaciju kao deo svetske kulture – rekao je Svetozar Boškov i dodao da kineska kultura itekako zaslužuje da bude zastupljena u tom kontekstu, podjednako kao što su zastupljene egipatska ili mesopotamska civilizacija.

Boškov smatra da je glavni uzročnik problema fizička udaljenost Kine i Evrope.

– Svakako da su neke civilizacije koje su bliže Evropi nama prihvatljivije za proučavanje, ali ipak smatram da je Kina mnogo doprinela razvoju Evrope i smatram da bismo trebali bar jednu lekciju (na studijama istorije, prim. aut.) da posvetimo kinsekoj civilizaciji kao što posvećujemo nekim drugim. Jednostavno, mi posmatramo istoriju iz tačke Evrope a ne iz tačke sveta – rekao je Boškov i dodao da jesmo na gubitku što u obrazovnom sistemu ne proučavamo kinesku istoriju i kulturu.

On smatra da bi bilo dobro imati u vidu i druge poglede na određene istorijske događaje, a pogotovo na određena otkrića.

– Mi ne znamo pravo poreklo nekih otkrića, znamo samo od onog trenutka kada su se pojavili u Evropi i kada nama postaju maksimalno dostupna. Takvih primera ima zaista puno – rekao je Boškov dodajući da zbog obimnosti naš obrazovni sistem i nema baš mnogo luksuza za tako nešto, te da bi se trebalo razmisliti o uvođenju takvih predavanja na fakultete pre nego u srednje škole.

Predavanje „Tragovima drevne Kine – počeci kineske civilizacije i njenog kontakta sa Evropom” održano je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u okviru programa obeležavanja Kineske nove godine.

Nema komentara

Napišite komentar