Karta preko okeana bolja od diplome

autor: Milovan Nikolić 0

Svaki peti student iz Srbije je prošle godine odlučio da ostane ilegalno u Sjedinjenim Američkim Državama nakon programa „Work&Travel“. Brojevi prijavljenih studenata na projekte ovakvog tipa rastu iz godine u godinu.

Logo „Work&Travel“ programa (Izvor: mogi.co.rs)

 

Veoma popularni program „Work&Travel“, koji se odvija u saradnji sa Stejt departmentom, je iz Srbije prethodne godine poslao oko 3000 studenata. Petina ovih studenata odlučilo se da ilegalno ostane tamo i nakon isteka njihovih viza pokazuju podaci koje je objavila Ambasada SAD-a. Ovi mladi ljudi napuštaju svoje živote i studije u Srbiji kako bi se dočepali „američkog sna“.

O tome kako se u Americi snalazi bez porodice i prijatelja svedoči i jedan novosadski student Fakulteta tehničkih nauka čiji je identitet poznat redakciji.

– Ostao sam ovde sa devojkom i jedini razlog našeg ostanka je mnogo bolja zarada i mnogo viši standard nego u Srbiji.  Za pet meseci zaradio sam više novca nego što bi u Srbiji uspeo za dve godine rada u struci i već sam stigao do pozicije menadžera u restoranu u kom radim – rekao je mladić, dodajući da u Americi nikoga nije briga da li su oni tamo ilegalno ili ne, te kako planiraju da nabave državljanstvno, za šta je potrebno između 10 i 15 hiljada dolara.

Ilegalni imigranti u SAD nisu gonjeni od strane zakona, i nisu u opasnosti od deportacije, osim ako ne načine neko krivično delo, nakon čega bivaju vraćeni u matičnu zemlju i ulazak u Ameriku im je zabranjen narednih 10 godina. Najnepovoljnije uslove za ilegalce predstavlja nepostojanje zdravstvenog osiguranja i zakona koji ih štite od poslodavaca jer nisu u sistemu.

Iz Ambasade SAD-a u Beogradu su poručili da program „Work&Travel“ nije zaštićen od onih koji odluče da se ne vrate u matičnu zemlju po njegovom isteku.

– Mi se trudimo da se programi realizuju na najbolji mogući način.  Pre početka programa, učesnici dobijaju obaveštenje da ukoliko se ne pridržavaju uslova programa, to može ugroziti svako buduće podnošenje zahteva za američku vizu.  Takođe, u toku priprema, podsećamo učesnike na ciljeve ovog programa, kao i na njihovo lično obećanje na koje su se obavezali – da će se vratiti kući nakon završetka programa. Nakon izdavanja inicijalnog izveštaja da je učesnik programa zloupotrebio vizu, slučaj preuzimaju američke lokalne službe za sprovođenje zakona, ili Ministarstvo unutrašnje bezbednosti – rekla je Marina Soković iz kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u Beogradu.

Vlasnica agencije Ameriken spirit (American Spirit), koja je jedna od agencija koje sprovode „Work&Travel“ projekat u Srbiji, Ivana Vojinović Gomes, naglašava da ne ostaju svi studenti u Americi zauvek, već da neki ostaju samo dok ne skupe dovoljno novca za lagodniji život u Srbiji, ali da uopšte ne razmišljaju o posledicama koje to ostavlja na njihove studije i dalji život.

– Agencije uopšte ne snose bilo kakve posledice zbog studenata koji ostaju, ali to ne znači da nam to ne smeta – tvrdi Ivana Vojinović Gomes, naglašavajući da se orijentacioni časovi, kako bi se ovo sprečilo, neprestano održavaju. Ona je dodala i to da će kriterijumi za pristup programu ove godine biti mnogo rigorozniji i kod samih agencija, a ne samo pri viziranju u Ambasadi.

Program kulturne razmene „Work&Travel“ organizovala je vlada Sjedinjenih Američkih Država u cilju davanja mogućnosti studentima da upoznaju američku kulturu. Program traje pet meseci koje studenti provode radeći u SAD na pozicijama koje im omogućavaju dodir sa američkim narodom i mentalitetom.

Nema komentara

Napišite komentar