Kapaciteti podignuti

autor: Radovan Ciganović 0

Cilj konferencije studentskih udruženja i glasila koja je održana proteklog vikenda na Andrevlju bilo je zbližavanje udruženja, poboljšanje međusobne komunikacije i obuka predstavnika udruženja iz oblasti aktivizma, liderstva i finansija. Predstavnici organizacija za Univerzitetski odjek! govore o tome da li su ciljevi ispunjeni.

Foto: Učesnici konferencije (Marko Batinica)

Tokom dva dana trajanja konferencije učesnici su imali priliku da prisustvuju na gotovo 15 tribina i radionica i dobiju u praksi primenjive savete u vezi sa studentskim organizovanjem, javnim nastupima, pisanjem projekata, projektnom finasiranju, timskom radu itd. Predstavnik Udruženja zaštite životne sredine „Rio” Marko Erak smatra da se na konferenciji moglo naučiti dosta korisnih stvari.

– Lično mi je pomoglo zato što sam se oduševio entuzijazmom mladih ljudi i energijom koja vlada među mladima. Svakako da ćemo znanja i veštine koje smo stekli preneti na rad udruženja. Nadam se da će ovakvih okupljanja biti više zato što je ovo jedna jedinstvena prilika za upoznavanje među studentima koji žele od svojih fakultetskih dana nešto više osim ocena u indeksu – rekao je Erak.

Predavači na seminaru su, između ostalih, bili i neki od najviših zvaničnika pokrajinskih vlasti što Milena Đorđević ispred Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu smatra veoma bitnim.

– Dopalo mi se što smo imali interaktivne radionice i što smo imali tu vrstu slobode da otvoreno komuniciramo sa najvišim predstavnicima pokrajinske vlade, da pitamo, kao i da iznesemo svoje stavove. Čuli smo mnogo korisnih informacija, pogotovo za studente, samo mi je žao što nismo imali dovoljno vremena da diskutujemo o Zakonu o studentskom organizovanju. Konkretno našoj organizaciji će ovo pomoći da svoje delovanje usmerimo ka boljoj saradnji sa drugim organizacijama, a stečeno iskustvo da iskoristimo prilikom organizovanja sopstvenih akcija – rekla je Đorđevićeva dodavši da je najveći nedostatak konferencije bio nedostatak slobodnog vremena, što je okarakterisala kao razumljivo zbog velikog broja predavanja i radionica.

Foto: Radionice (Marko Batinica)

Pored studentskih udruženja poziv na konferenciju su dobila i druga udruženja u čijem fokusu je uključivanje mladih u različite sfere društvenog života. Generalni sekretar Novosadske unije srednjoškolaca Igor Gašparić ukazao je na značaj pravovremenog upoznavanja mladih sa aktivizmom.

– Bilo nam je korisno čuti iskustva studenata u svom studenskom organizovanju, kako bismo imali u vidu za šta tačno pripremamo naše srednjoškolce za njihove brucoške dane, kada će se i oni sami prvi put susresti sa studenskim organizovanjem. Naša funkcija i cilj, između ostalog, je da već sada osnažimo srednjoškolce kako bi oni od samog početka bili aktivni studenti svesni potrebe da se stalno nešto menja i dograđuje u društvu – rekao je Gašparić.

Predavači su se u okviru konferencije često osvrtali na nedovoljan aktivizam i nedovoljnu zainteresovanost mladih za važna, kako politička, tako i društvena pitanja. Izvršni sekretar Saveza studenata Univerziteta u Novom Sadu Nataša Igić smatra da se uz malo više želje i drugačiji pristup situacija može promeniti.

– Samo pitanje značaja studentskog organizovanja možda i najviše pokazuje koliko je loš položaj studenata danas. Studentsko organizovanje se ne svodi na studentske žurke i jade, a prava svrha jeste povezivanje sa mladim ljudima, menjanje društva, borba za bolje sutra. Da li je moguće? Mislim da su ovakvi skupovi dokaz da jeste. Okupite prave i vredne ljude oko sebe i dokažite prvo sebi, a onda i ostalima da svet može da se menja na bolje – rekla je Igićeva.

Foto: Nikola Srdić (Marko Batinica)

Na konferenciji su učestvovale 22 organizacije, a pored pomenutih tu su bile i AIESEC, Savez mađarskih učenika Vojvodine, Studentska unija Filozofskog fakulteta, Studentski savez medicinskog fakulteta, Vojvođanski romski centar za demokratiju, Erasmus, Zeleni Sad i drugi. Glavni koordinator konferencije i predsednik Studentske unije Srbije Nikola Srdić zadovoljan je jer se toliko organizacija odazvalo pozivu.

– Ideja i jeste da zajedničkim snagama stvorimo bolje uslove i više mogućnosti za mlade na Univerzitetu i u gradu. Nije tačno da nešto ne može. Pred studentima i mladima su neograničene mogućnosti za učešće, a pred nama je i nekoliko novih, konkretnih inicijativa, poput kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu mladih, Omladinski kreativni centar, Akademije neformalnog obrazovanja i druge. Prilika ima, samo treba motivisati mlade da ih ugrabe, što smo mi i pokušali da uradimo ovde – rekao je Srdić.

Nakon konferencije „Podizanje kapaciteta studentskih udruženja i studentskih glasila na nivou UNS i APV”, koju je organizovala Studentska unija Srbije, jedno je sigurno. Studenata i mladih koji imaju želju da se angažuju u rešavanju ne samo studentskih nego i širih društvenih problema ima. Sada je na organima vlasti da ispune obećanja koja su dali na ovoj konferenciji – da će ubuduće više obraćati pažnju na glas mladih i da će se češće konsultovati sa studentskim udruženjima o pitanjima koja ih se direktno tiču.

Nema komentara

Napišite komentar