Kako studenti biraju univerzitet?

autor: Valentina Sigeti 0

Prezentacija istraživačkog rada dr Branka Uroševića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na temu „Kako studenti biraju univerzitet?“, održana je u centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu. 

Neke od tema o kojima je na predavanju profesor Urošević govorio jesu faktori na osnovu kojih studenti biraju univerzitete, kakve su posledice snižavanja kriterijuma fakulteta da bi se privukli studenti, osvrćući se i na pitanje da li su škole koje je teže završiti nužno bolje od onih za koje se smatra da su manje zahtevne?

Prema Uroševiću, studenti se za određen univerzitet odlučuju da bi usvojili nova znanja, signalizirali svoj kvalitet poslodavcima, popeli se na društvenoj lestvici, ali i pod uticajem prijatelja koji studiraju ili planiraju da studiraju na određenom fakultetu. Važan faktor pri odlučivanju jeste očekivanje buduće plate, koje može biti naivno ili racionalno.

Kako bi se privukli veći broj studenata univerziteti imaju tendenciju da snižavaju svoje kriterijume. Profesor je istakao da je nekada privlačenje previše studenata loše za dugoročnu privlačnost univerziteta, stoga kriterijume ne treba „srozavati do kraja“. 

Urošević je izneo i stav da naši fakulteti nisu konkurenti međusobno, već da su im konkurencija strani univerziteti gde naši studenti sve češće odlaze da studiraju:

„Treba nešto preduzeti, odnosno prilagoditi programe naših univerziteta u cilju privlačenja domaćih, ali i stranih studenata.” – smatra profesor Urošević.

Iako među studentima i učenicima vlada mišljenje da je bolja škola ona koja je teža, on ističe da to nije obavezno slučaj. Dobar fakultet je onaj gde se uči kvalitetnije, ali važan faktor su i sami profesori koji predaju.

- Budući studenti moraju pri odabiru fakulteta da, pored uvažavanja mišljenja starijih studenata o određenom univerzitetu, pogledaju biografije i bibliografije profesora koji bi im u budućnosti predavali.

Na pitanje kojim kriterijumima studenti prilikom izbora fakulteta treba da se povode, profesor pre svega ističe interesovanja samog pojedinca.

„Najpre treba se povoditi svojim interesovanjima, a zatim mogućnošću zaposlenja sa određenom diplomom.” – posavetovao je prof. Urošević buduće studente. 

Nema komentara

Napišite komentar