Izloženi radovi studenata arhitekture

autor: Isidora Filipov 0

Povodom godišnjice od požara u diskoteci „Kontrast“, u izložbenom paviljonu Rektorata, otvorena je izložba idejnih arhitektonskih rešenja kapele posvećene nastradalim studentima. Reč je o radovima studenata arhitekture UNS-a koji su pristigli na konkurs Fondacije „Docent dr Milena Dalmacija“.

Predsednik Fondacije „Docent dr Milena Dalmacija“ Srđan Rončević otvorio je izložbu rečima da kapela treba da bude ne samo mesto saosećanja, sećanja i opomene već i prostor duhovne meditacije gde bi studenti nalazili utehu i ohrabrenje za izazove i pritiske s kojima se susreću:

–  Ova kapela treba da podseća sve buduće naučnike i stručnjake da je cena nemara i neznanja visoka i da se slične greške ne smeju dešavati – poručio je Rončević i dodao da bi osim duhovnog dela, u sklopu kapela ili u njenom okruženju trebala da bude čitaonica i deo sa internetom.

Propozicije konkursa predviđale su osmišljavanje sakralno-memorijalnog objekta koji bi bio u skladu sa urbanističkim uslovima univerzitetskog kampusa, gde bi i trebala da bude izgrađena kapela. Od 32 pristigla rada, petočlani žiri je nakon tri eliminaciona kruga izabrao i nagradio pet radova studenata.

Prvu nagradu i 50.000 dinara osvojila je Dunja Palček, druga nagrada sa 30.000 dinara pripala je Jovani Kovačević, dok je treća nagrada uz 20.000 dinara otišla u ruke Dejane Aranicki. Osim toga, žiri je odlučio da pohvali radove Nemanje Jaćimovskog i Jovane Gadže.

Predsednica žirija i profesorica Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Nađa Kurtović Folić poručila je da će finalni projekat kapele biti rezultat nekoliko predloženih radova, a ne samo onih nagrađenih:

–  Stvarno smo bili impresionirani brojem i raznolikošću ideja studenata. Posebno bih pohvalila rad kolege Jaćimovskog koji se odlučio za tzv. stubove sećanja koji se prožimaju i sažimaju religijski karakter građevine – objasnila je Folić.

Peticiju za izgradnju kapele za nastradale studente potpisalo je 15.500 studenata, te se čeka odluka Univerziteta u Novom Sadu jer kapela treba da bude izgrađena u krugu kampusa u parku nadomak Rektorata.

Nema komentara

Napišite komentar