"Ijade"- spoj zabave, sporta i nauke

autor: Zorica Šuvakov i Milica Stevanović 0

Sportsko-društvene manifestacije, poznate kao „ijade“ predstavljaju susrete studenata namenjene promovisanju aktivnog studentskog života. Organizuju se sa ciljem upoznavanja, druženja sa kolegama iz drugih gradova, kao i takmičenja u košarci, fudbalu, odbojci, šahu, kvizovima i mnogim drugim disciplinama.

foto: ssffns

Prema rečima studenata koji su učestvovali na ovim skupovima, „-ijade” su neizostavan deo lepše strane studentskog života. One održavaju takmičarski duh i stvaraju nova prijateljstva.

Student prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Strahinja Inić ističe da Filozofijadu svake godine organizuje drugi grad, odnosno Filozofski fakultet, i da se uglavnom saglasnost oko organizatora postiže usmenim dogovorom svih predstavnika.

Što se tiče samog finansiranja odlaska na Filozofijadu, uglavnom sve plaćaju sami studenti, а fakultet eventualno učestvuje davanjem sredstava za prevoz ili kroz pomoć sportistima.

- Izdvajanja za studente daju odseci, i to ako su voljni. Nekome daju pun iznos, nekome polovinu, nekome trećinu, a nekome ništa - ističe Inić i dodaje da je svakako najlepši deo ovakvih dešavanja sklapanje prijateljstava sa kolegama iz drugih gradova.

Međutim, mnogi nisu upoznati sa aktivnostima koje se na tim skupovima održavaju. Oni koji nisu bili ni na jednoj “-ijadi“  uglavnom misle da se organizuju samo radi zabave, a tek pojedini  pretpostavljaju da se pored toga održavaju i tribine, predavanja ili takmičenja iz određenih oblasti.

Studentkinja druge godine Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Milana Đurašinović navodi da bi želela da ide na jedan od tih skupova kako bi saznala šta oni zapravo podrazumevaju.

- Nisam sigurna šta se tačno tamo dešava, valjda se organizuju žurke da se upoznaju  studenti sa raznih fakulteta, a možda se održavaju i neke prezentacije iz određenih oblasti, ne znam – kaže Đurašinovićeva i dodaje da bi njen odlazak najviše zavisio od cene putovanja.

Student master studija na Fakultetu tehničkih nauka Vladan Jovanović smatra da su to idealne prilike da se mladi iz skoro svih država Balkana upoznaju i međusobno razmene iskustva.

- Jednostavno, to su savršena mesta na kojima studenti mogu da se druže i takmiče. Upravo ta raznovrsnost u oblačenju, mentalitetu podneblja iz kog dolaze ili čak žanru muzike koju slušaju, daje pozitivnu notu ovoj manifestaciji. Velika većina misli da Elektrijada nije zanimljiva kao ostale “ijade” i da tu učestvuju samo štreberi, međutim to uopšte nije tačno - kaže Jovanović i dodaje da je organizacija na vrlo zadivljujućem nivou.

- Iz iskustva mogu da kažem da je Elektrijada nalik maloj Univerzijadi. Preko dana su nadmetanja u nauci i sportu, a oni koji idu turistički bodre drugove da što bolje predstave svoj fakultet i mesto odakle dolaze, kao pravi ambasadori. A kada se sva takmičenja završe za taj dan, dolazi najbolji deo Elektrijade, žurke koje traju celu noć – nastavlja Jovanović koji i ove godine ima u planu da ode na Elektrijadu.

Filozofijada, Pravnijada, Medicinijada i drugi skupovi, održavaju se svake godine u maju mesecu što studentima predstavlja problem, jer u to vreme, uoči junskog ispitnog roka, imaju najviše obaveza oko spremanja ispita i kolokvijuma. Pored toga, učesnicima kao i onima koji idu samo kao podrška svom timu, cene ovih putovanja nisu uvek pristupačne, jer ona podrazumevaju odvajanje novca i za troškove koji nisu uračunati u cenu kao i za džeparac. Pored dobre volje da se rekreiraju, zabave i druže sa ljudima sličnih interesovanja, mnogi zbog ovih razloga i ne razmišljaju o odlasku na jednu od ovih manifestacija.

 

Nema komentara

Napišite komentar