I kineski je evropski jezik

autor: Radovan Ciganović 0

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu nizom programa podsetio je na značaj učenja stranih jezika kao vida kulturološkog uzdizanja svakog pojedinca, pogotvo najmlađih, prilikom današnjeg obeležavanja Evropskog dana jezika, a među štandovima su se našli i neki neobični „posetioci“.

Foto: Radovan Ciganović

Koordinator manifestacije na Filozofskom fakultetu Tomislav Bukatarević istakao je da ideja ovog događaja promovisanje jezičke raznolikosti.

Evropski dan jezika nije zapravo dan evropskih jezika nego dan svih jezika koji se govore u Evropi. Naravno, zbog različitih ekonomskih razloga imamo saradnike iz Kine, iz ostalih delova Azije, od nedavno i iz Indije– rekao je Bukatarević i dodao da je 225 autohtonih evropskih jezika samo delić jezika koji se zapravo govore u Evropi.

On dodaje da je učenje stranih jezika bitno jer na taj način ne učimo samo reči i izraze, nego bogatimo svoj kulturoločki razvoj, učimo tuđe običaje, ideje i koncepte.

Štand Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, foto: Radovan Ciganović

Posetioci su između ostalog mogli da dobiju i „jezičke pasoše“, a zatim se oprobaju u jezičkim igrama koje su organizovane na štandovima kako bi dobili pečate iz različitih zemalja. Ovo je bilo posebno zanimljivo najmlađima, a predstavnik Gete instituta Dragan Vulić zadovoljan je interesovanjem koje su pokazali najmlađi sugrađani.

– Mislim da je najbitnije da se ljudi interesuju za strane jezike, bez obzira da li su mlađi ili stariji, ali mi je drago da je velika grupa dece bila ovde već od 9.30 i da su pokazali veliko interesovanje, ne samo za nemački, već i za ostale jezike– kaže Vulić.

Karaoke „studio“, foto: Radovan Ciganović

Pored jezičkih odseka koji su u sklopu Fakulteta među izlagačima su se našli i Gete institut, Američki kutak, Francuski institut, Gradska biblioteka - ogranak Anice Savić Rebac, Junus Emre institut iz Turske i drugi.

Osim programa na štandovima posetioci su mogli da se oprobaju i u pevanju karaoka ne raznim jezicima, a čitava manifestacija povodom Evropskog dana jezika na Filozofskom fakultetu upotpunjena je izložbom i proslavom povodom dvadesetogodišnjice osnivanja Međunarodne letnje škole srpskog jezika, kulture i istorije.

Nema komentara

Napišite komentar