Filmski klasici kroz zabavu i druženje

autor: Višnja Davidović 0

Studenti scenske arhitekture, tehnike i dizajna Fakulteta tehničkih nauka vratili su kultne filmove na veliko platno, otvorivši ScenLab bioskop sa filmom „Ivanovo detinjstvo” Andreja Tarkovskog.

(facebook.com)

Jedna od organizatora Andreja Rondović kaže da su kultni filmovi nepravedno zapostavljeni i da danas retko kada imamo priliku da ih gledamo u nekom gradskom bioskopu.

– Cilj ovog projekta je da se kultni filmovi evropske i svetske kinematografije vrate na veliko platno, gde im je i mesto – izjavila je Rondovićeva i dodala da će filmovi svakog od najbitnijih reditelja filmske umetnosti biti prikazivani dve nedelje zaredom, te ćemo imati priliku da vidimo po dva filma od svakog reditelja.

„Ivanovo detinjstvo” je film o dečaku čije je odrastanje naglo prekinuto ratom. On se pridružuje partizanima gde postaje vojni izviđač u prvim linijama sovjetskih borbenih redova, obavljajući za njih visoko rizične zadatke.

Rondovićeva je rekla da je izbor filma samostalna inicijativa i dogovor studenata organizatora.

– Smatramo da je ovaj film lep i poetičan, takođe nosi snažnu poruku, a o svim ostalim projekcijama ćemo se dogovarati međusobno, budući da to nije deo nastavnog programa i da su filmovi namenjeni svima, ne samo studentima sa našeg smera – izjavila je organizatorka.

Student novinarstva Aljoša Mudri kaže da je ovaj projekat nešto što svakako treba podržati.

– Mislim da su mnoga bitna dela, ne samo iz oblasti filma već umetnosti uopšte, najblaže rečeno stavljena u drugi plan. Ovo je sjajan projekat koji će omladini na jedan zabavan način približiti nešto što je edukativno i korisno – istakao je Mudri.

Projekcije filmova održavaće se i svakog narednog četvrtka na Fakultetu tehničkih nauka u Scen laboratoriji. Za sledeću nedelju najavljen je film istog režisera „Andrej Rubljov”.

Nema komentara

Napišite komentar