Državni fakulteti kao donatori

autor: Mladen Savatović 0

Filozofski fakultet u Novom Sadu našao se na udaru kritika studenata zbog odluke uprave ovog fakulteta da ne donira novac koji bi se izdvojio iz budžeta ove ustanove za pomoć ugroženima od poplava. Sa druge strane, Fakultet tehničkih nauka pojedini studenti optužuju da je donirao novac iako to nije u skladu sa zakonom.  

foto: autonomijainfo.com

Ovaj slučaj aktuelizovao je pitanje, da li fakulteti mogu da doniraju novac i da li je to u skladu sa zakonom? Mi smo se potrudili da preispitamo odluke gore pomenutih fakulteta i da utvrdimo ko je i kako poštovao zakon, iako se radi o dobrim delima.

Filozofski fakultet u Novom Sadu bio je jedan od najvećih centara za prikupljanje humanitarne pomoći ugroženima od polava. Ovu akciju fakultet je sproveo u saradnji sa Studentskim parlamentom Filozofskog fakulteta, volonterima i svim zaposlenima na ovom fakultetu. Stručni saradnik za međunarodnu saradnju u ime kabineta dekana Filozofskog fakulteta Isidora Gordić detaljnije opisuje način na koji je akcija tekla:

 - Nakon što je neposredna opasnost od poplava prošla, Studentski parlament Filozofskog fakulteta dobio je zadatak da sastavi spisak studenta koji su iz ugroženih područja, na osnovu njihovih prijava, kao i studenata koji su volontirali i pružali pomoć na različite načine. Studentima sa ugroženih područja i volonterima su omogućeni dodatni ispitni rokovi i u dogovoru sa predmetnim nastavnicima praktično mogu polagati ispite sve do 1. avgusta. Filozofski fakultet je studente sa ugroženih područja oslobodio plaćanja četvrte rate školarine - kaže Gordićeva i dodaje da  su zaposleni na Filozofskom fakultetu dobrovoljno donirali po jednu dnevnu zaradu ugroženima od poplava i na taj način je prikupljeno 957.510 dinara i uplaćeno 6.6.2014. god. na specijalni račun Vlade Republike Srbije za pomoć ugorženima od poplava. 

Međutim, Studentski parlament je na inicijativu studenata podneo predlog upravi Filozofskog fakulteta da se novac od prijava za junski ispitni rok donira ugroženima putem računa koji je Vlada Srbije namenski otvorila za ovu situaciju. Filozofski fakultet je odbio to da uradi:

 -  Filozofski fakultet je ustanova koja se finansira iz budžeta Republike Srbije i kao takva ne može da donira sredstva, budući da to zakon ne dozvoljava. Ipak, Filozofski fakultet našao je način da finansijski pomogne ugroženima, a da to bude u skladu sa zakonom, te je na osnovu dobrovoljnih donacija jednodnevnih zarada zaposlenih na  Fakultetu, na specijalni račun Vlade Republike Srbije, uplaćeno skoro milion dinara - zaključuje gospođa Gordić i pojašnjava da se sredstva koja su jednom uplaćena na račun Fakulteta ni na koji način ne mogu preusmeriti na donacije niti bilo koji drugi oblik pomoći.

Odredbama Zakona o budžetskom sistemu propisano je ko su korisnici javnih sredstava ali nije utvrđena moguđnost da oni mogu da doniraju, pa ni u slučaju kada donacije predstavljaju humanitarnu pomoć. Dakle, korisnici javnih sredstava ne mogu davati finansijsku, humanitarnu pomoć.

Zakonom je takođe propisano da jedina moguća donacija, koju mogu realizovati korisnici sredstava budžeta, je odricanje zaposlenih od dela zarade, što se realizuje obustavom iz neto zarade na koju su plaćeni porezi i doprinosi.

foto: Studentski parlament Filozofskog fakulteta

Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu takođe se našao na meti kritika. Ovoj organizaciji se zamera to što se navodno priklonila upravi Filozofskog fakulteta i njenoj odluci da se novac od prijava za junski ispitni rok ne donira u humanitarne svrhe.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Aleksandra Mandić ističe da se Studentski parlament Filozofskog fakulteta već prvog dana uključio u akciju prikupljanja pomoći za ugrožene od poplava i da je učinjeno sve što je u moći parlamenta da se pomogne ugroženima:

 - Izdali smo obaveštenje u kojem smo pozvali sve studente, profesore, ali pre svega ljude dobre volje, da nam se priključe. Članovi Studentskog parlamenta kao i članovi studentskih organizacija na Filozofskom fakultetu, svakodnevno su u Profesorskom klubu prikupljali pomoć. Članovi parlamenta svakodnevno su bili dostupni svim studentima koji su se prijavljivali za produženje ispitnog roka, budući da su prijave danima pristizale u Studentski parlament.

Prema njenim rečima, na vanrednoj sednici Studentskog parlamenta zakazanoj za 20. maj, predložena su i jednoglasno usvojena dva predloga: da se sredstva ili bar deo sredstava, od prijave ispita za junski rok, prebaci na račun Vlade Republike Srbije i da se produži ispitni rok za studente iz poplavljenih područja kao i za sve volontere koji su tih dan radili:

 - Rečeno nam je da je Filozofski fakultet budžetska ustanova i da kao takva, po zakonu, nema pravo da donira novac, te stoga nisu u mogućnosti da sprovedu naš predlog u delo - kaže Mandićeva.

Na pitanje kako gleda na optužbe koje su poslednjih nedelja iznesene na račun Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta, ona odgovara:

 - Smatram da su takve optužbe apsolutno neosnovane. Studentski parlament se nijednog trenutka nije priklonio upravi Filozofskog fakulteta, on se isključivo zalaže za prava i interese studenata. To što nam predlog nije usvojen, svakako ne znači da smo se bilo kome priklonili, nego da se iz realnih razloga tako nešto ne može postići. Takođe, treba napomenuti da imamo veoma dobru saradnju sa upravom, što nam omogućava efikasnost u radu. Kao i svaki put, i sada smo uradili sve što se moglo uraditi - smatra ona i dodaje da nekada postoje stvari koje Studentski parlament sprečavaju da sprovede neku ideju u delo i pored sve dobre volje, a ovog puta to je bio zakon.

foto: wikimedia.org

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu specifičan je u odnosu na druge fakultete novosadskog Univerziteta. Ovaj fakultet ostvaruje sopstvene prihode i kao takav ne spade u kategoriju institucija koje u potpunosti zavise od budžeta Republike Srbije. FTN pored toga što dobija finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije, prihode ostvaruje i pružajući određene usluge, te je na taj način povezan sa privrednim subjektima.

U te usluge spada projektovanje, konstruisanje i tehnički nadzor nad izvođenjem mašina, vozila i uređaja, kao i ispitivanje kvaliteta i periodični pregledi mašina i uređaja. Takođe, tu spadaju i ekspertize, sudska veštačenja i usluge konsultovanja, atestiranje vozila, kao i mnoge druge usluge. Spisak ovih usluga je u skladu sa zakonom i može se naći na zvaničnoj stranici ovog fakulteta.

Prema Zakonu o donacijama, svaka državna institucija koja ostvaruje prihode putem saradnje sa privrednim subjektima, ima pravo da raspolaže sopstvenim prihodima, u skladu sa zakonom.

Koordinator humanitarne akcije sa Fakulteta tehničkin nauka docent Bojan Lalić pojašnjava na koji način je tekla akcija prikupljanja pomoći na ovom fakultetu:

 - U nematerijalnom smislu na raspolaganje je stavljena ekspertiza stručnjaka sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju, kao i Centra za geoinformacione tehnologije kako bi se procenila načinjena šteta i pomogla što brža sanacija. Takođe, saradnici i nastavnici sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment bili su uključeni u koordinaciju prikupljanja pomoći i organizaciju distribucije i saradnju sa Crvenim krstom Srbije - izjavio je Lalić i dodao da je u materijalnom smislu FTN izdvojio 430.000 dinara (13 departmana FTN je izdvojilo po 30.000 dinara, dok je FTN sa zajedničkog naloga participarao sa dodatnih 40.000 dinara), na osnovu čega su nabavljena sredstva za higijenu i voda.

Fakultet tehničkih nauka je pored nematerijalne pomoći i finansijske pomoći od 430 hiljada dinara donirao i četiri miliona dinara. Kada se radi o realizaciji doniranja ovog novca, Lalić kaže:

 - Sredstva koja je Fakultet tehničkih nauka izdvojio za pomoć ugroženima od poplava su sopstvena sredstva FTN-a, koje je fakultet obezbedio preko međunarodnih projekata i saradnje sa privredom. Novac je uplaćen  na žiro račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije pod naznakom: naknada za elementarne nepogode.

Optužbe da je Fakultet teničkih nauka donirao novac, a da pritom nije poštovao  zakon, pošto je reč o instituciji koju finansira Republika Srbija, Lalić komentariše ovako:

 - Fakultet tehničkih nauka nikada ne krši zakon po bilo kom osnovu. Smatramo sebe dobrim primerom kada je u pitanju briga za okruženje, čime ostavarujemo svoju svrhu postojanja. Pritužbe koje pominjete nisu dobronamerne, posebno u trenutku u kome je potrebno da vratimo poverenje u to da smo ljudi, kroz solidarnost i uzajamnu pomoć.

Nema komentara

Napišite komentar