Danas je nacionalni Dan studenata

autor: Zorica Šuvakov 0

Na univerzitetima, fakultetima i u studentskim domovima širom Srbije obeležava se Dan studenata. Tim povodom se organizuju razne svečanosti, takmičenja u znanju i sportu, a nakon toga i studentske žurke.

foto: iusbg.ac.rs

Dan studenata se obeležava u znak sećanja na velike studentske demonstracije protiv fašizma. U tim protestima 1936. godine poginuo je student prava Žarko Marinović. Tadašnji Napredni studentski pokret, kako je nazvan u istoriografiji SFRJ, borio se za poboljšanje materijalnog stanja studenata i očuvanje autonomije univerziteta.

Za studente ovaj dan predstavlja priliku da ukažu na sve probleme sa kojima se susreću, a njih je, moglo bi se reći, mnogo. Neki od najvažnijih su visoke školarine, mali broj mesta u studentskim domovima, povećani kriterijumi za dobijanje stipendija i studentskih kredita i veliki troškovi studentskog života. S ozirom na to da oni iz godine u godinu ostaju isti, da bi se rešili, potrebno je da se o njima govori češće, ne samo 4. aprila. 

Sa druge strane, lepši deo obeležavanja nacionalnog Dana studenata čine razne svečanosti koje se priređuju na univerzitetima širom Srbije. U kapusu Novosadskog univerziteta ove godine predviđen je bogat program obrazovnih, zabavnih i sportskih aktivnosti.

Za ljubitelje sporta organizovano je takmičenje u stonom fudbalu i stonom tenisu, dok će posebno interesantno biti „Univerzitetsko takmičenje u šahu“ na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani, a pobednike očekuju vredne nagrade. Takođe, svim studentima se pored promocije projekta „Studentski vodič“ pruža prilika da od drugih kolega saznaju nešto više i o zaštiti životne sredine.

Pored toga, ovaj događaj ima i humanitarni karakter jer su za sve dobrovoljce postavljeni punktovi za davanje krvi. Kako bi se olakšalo snalaženje, mapa kampusa i sve aktivnosti  istaknuti su u centralnom krugu kampusa, između Fakulteta tehničkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta.

 Za sam kraj pripremljena je tribina pod nazivom „Kako je propao studentski bunt“, a ona će se održati u „Fabrici“ sa početkom u 20 časova. Nakon nje, u 22 sata počinje studentska žurka.

Nacionalni Dan studenata u Novom Sadu realizuje Unija studentskih organizacija u saradnji sa Savezom studenata UNS, Studentskom asocijacijom UNS, Evropskim udruženjem studenata elektrotehnike (LK Novi Sad) i drugim studentskim i omladinskim udruženjima. 

Nema komentara

Napišite komentar