147 sekundi za 147 stradalih kolega

autor: Aleksandra Živković 0

Akcija u vidu performansa pod nazivom 147 sekundi za Keniju održana je u studentskom gradu. U 14 časova i sedam minuta, 147 studenta je u znak solidarnosti prema  ubijenim studentima iz Kenije ležalo nepominčno 147 sekundi, da bi poslali poruku da ovakav prizor ne može i ne treba da se zaboravi. 

Jedan od organizatora ove akcije Aleksandar Biševac kazao je kako su se studenti odazvali u velikom broju i podržali ideju studentske solidarnosti.

„Pokazujemo empatiju studenata prema kolegama koji su stradali u Keniji. Mnogo studenata sa Univerziteta u Novom Sadu došlo je da oda počast kolegama. Odazvali su se ne samo mediji već i mnoge studentske i nevladine organizacije čak i van kampusa“, objasnio je Biševac i dodao kako se na ovu akciju prijavilo više od 200 studenata. 

Portparolka udruženja „Fokus“ Tanja Ilijazović istakla je kako joj je drago što je i ovo udruženje učestvovalo u akciji, napominjući da je prošlo skoro mesec dana od masakra u Keniji, a da se o tome malo čulo.

„U našem udruženju smo postavili pitanje, da se to desilo u Americi ili Evropi da li bi se možda, čulo mnogo glasnije. Treba da podignemo svoj glas – jedni za druge“,  rekla je Ilijazovićeva.

Ova akcija je organizovana u saradnji studentskih unija Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa udruženjem „Fokus“ koje se zalaže za razvoja društva, po uzoru na kolege iz Hrvatskog studentskog zbora i Evropske studentske unije.

Na dan kada je Srbija obeležavala Nacionalni dan studenata, 4. aprila, objavljene su slike strašnog masakra koji se desio dva dana ranije, a u kom je živote izgubilo 147 studenata na Univerzitetu Garisa u Keniji, u napadu pripadnika somalijske islamističke terorističke grupe al-Šabab.

Nema komentara

Napišite komentar