Univerzitet u Nišu iz ugla studenata

autor: Andrijana Glišić 0

Učenici završnih godina srednjih škola sa juga Srbije kao mesto za nastavak školovanja najčešće biraju Univerzitet u Nišu. Da je zadovoljna onim što fakulteti, ali i studentske organizacije pružaju, kao i kulturnim i sportskim dešavanjima u ovom gradu, tvrdi većina studenata niškog Univerziteta.

foto: belami.rs

Univerzitet u Nišu obuhvata trinaest fakulteta, među kojima su na posebno dobrom glasu Medicinski, Elektronski i Ekonomski fakultet, sa kojih, po završetku studija, izlaze jedni od kasnije najcenjenijih doktora, inženjera i ekonomista kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Student Elektronskog fakulteta Đorđe Milenković ističe da je veoma zadovoljan studiranjem i tvrdi da mu fakultet pruža dosta mogućnosti:

– Fakultet je opremljen velikim brojem instrumenata, imamo laboratorije na svakoj katedri, i sve to dosta olakšava razumevanje gradiva, tako da sam pored teorijskog, vrlo zadovoljan i praktičnim delom nastave. Što se tiče profesora, prijatno sam iznenađen, jer je svaki profesor i svaki asistent dostupan za konsultacije u bilo koje vreme – kaže Đorđe i dodaje da je upoznat sa postojanjem većine studentskih organizacija i da zbog obaveza izvan fakulteta nije u mogućnosti da se aktivira u nekoj od njih, ali da je vrlo često svedok raznih dešavanja koje one organizuju.

Pored fakulteta na kojima studenti imaju priliku da steknu izuzetno dobro obrazovanje, za njihovo dodatno napredovanje, sticanje iskustva iz oblasti koje studiraju, ali i znanja iz drugih sfera za koje pokažu interesovanje, postoji veliki broj studentskih organizacija u Nišu, koje im sve to omogućavaju. Neke od njih su deo mreže određenih evropskih i svetskih organizacija, koje imaju svoj ogranak i u Nišu, poput AIESEC-a, BEST-a (Board of European Students of Technology), EESTEC-a (Udruženje studenata elektronike Evrope), dok postoje i organizacije na lokalnom nivou koje takođe doprinose razvoju studenata i njihovom usavršavanju kroz razne seminare, radionice, konferencije, obuke, treninge i razmene.

foto: Članovi organizacije Best Niš (Best Niš Fejsbuk)

Predstavnica organizacije Lokalna BEST grupa Niš Nataša Cvetković napominje da njihova organizacija pomaže studentima da postanu internacionalno orijentisani i da razvijaju sposobnost za rad u kulturološki raznolikim okruženjima:

– BEST studentima nudi pregršt prilika za lično usavršavanje i pomaže im da ostvare svoj pun potencijal. Glavna aktivnost BEST-a je omogućavanje komplementarnog obrazovanja za studente, odnosno značajne dopune obrazovanju pored već obezbeđenog na fakultetima. Pored toga, organizujemo i „Job fair“ gde se studentima pruža mogućnost da stupe u kontakt sa velikim brojem kompanija i lakše dođu do posla ili stručne prakse – kaže Cvetkovićeva i navodi da na ovaj način studenti imaju priliku da upoznaju druge kulture i narode, ali i da sa drugačijeg aspekta sagledaju svoj grad i kulturu.

Kup Radivoja Koraća koji je ove, ali i nekoliko  godina u poslednjoj deceniji, održavan u Nišu, utakmice koje se igraju na stadionu Fudbalskog kluba Radnički Niš, kao i mnoge druge sportske manifestacije koje se organizuju u ovom gradu, dodatno upotpunjuju studentski život. Studenti niških fakulteta, pored toga što imaju priliku da prisustvuju pomenutim manifestacijama, mogu da i sami učestvuju i budu deo mnogih sportskih aktivnosti i takmičenja koja organizuje Univerzitetski sportski savez Niša.

Nebojša Jovanović iz Univerzitetskog sportskog saveza Niša podseća da je ova organizacija u svom višedecenijskom postojanju prošla kroz razne periode uspona i padova, ali da je ostala prepoznatljiva po svojim aktivnostima:

– Sarađujemo sa svim drugim univerzitetkim sportskim savezima u zemlji i tu učestvujemo na studentskim prvenstvima Srbije. Od 2005. godine učestvujemo i na evropskim univerzitetskim prvenstvima u raznim sportovima, a naši studenti pojedinačno su članovi više selekcija koje učestvuju na svetskim univerzitetskim prvenstvima i Univerzijadama. Sportovi u kojima se organizuju takmičenja su mali fudbal, košarka, odbojka, rukomet, tenis, šah, stoni tenis, plivanje, atletika, basket, fudbal na male goliće i streljaštvo – kaže Jovanović i naglašava da su uvek, kada postoji interesovanje za nekim drugim sportom, otvoreni da probaju i nešto novo.

Da i kulturna dešavanja u ovom gradu ne zaostaju pokazuju dobro poznati festivali „Nišville Jazz Festival“ i „Filmski susreti“ koji se tradicionalno održavaju svakog avgusta. Tu su i „Medijana Fest“, „Međunarodni muzički festival Constantinus“, niške muzičke svečanosti „Nimus“, „Nisomnia“. Takođe, bioskopi „Vilin grad“ i „Kupina“ redovno prikazuju premijere i projekcije filmova, ali je pozorište manje posećeno od strane studenata, jer kako kažu ima slab repertoar.

foto: Mladi ambasadori u poseti Studentskom kulturnom centru (ambasador.rs)

Kako bi studenti bili više obavešteni o kulturnim dešavanjima i posećivali ih u što većem broju, pre godinu dana osnovano je udruženje „Mladi ambsadori“, koje, između ostalog, promoviše kulturne manifestacije i utiče da posećenost istih od strane studenata bude veća:

– Zahvaljujući našem postojanju, za godinu dana, povećala se posećenost kulturnih događaja za 30 odsto – ističe doskorašnja ambasadorka kulture Sonja Georgijeva.

Studenti Univerziteta u Nišu, pored toga što su zadovoljni i studiranjem i onim što mogu da nauče i na fakultetima i kroz aktivnosti studentskih organizacija, svakako ne bi imali ništa protiv uvođenja i nekih novina, ali ipak tvrde da – Niš ovakakav kakav je, studentu može da pruži dosta toga.

Nema komentara

Napišite komentar