Tokio- ceo svet na dohvat ruke

autor: Ivana Jandrić 0

Rad, red i disciplina, zanimljiva kultura, suši, mudrost, gejše, borilačke veštine, sve to uz primese uticaja zapada čine Tokio jednim od najuticajnijih gradova na svetu. Glavni grad zemlje izlazećeg sunca predstavlja ne samo svetsko središte trgovine, tehnologije, mode već i veoma atraktivno turističko mesto.

Iako je ovaj grad smatran isključivo industrijskim, u njemu se vrlo lako ispunjavaju želje jer i te kako ima mnogo toga da ponudi.Vodeći se time da je odlazak u Tokio retka prilika za većinu ljudi,vreme provedeno u njemu svakako treba kvalitetno iskoristiti.

Kada se prvi put susretnete sa japanskom kulturom i stilom života, prva pomisao je da se nalazite na drugoj planeti. Kako je Tokio jedan od najmnogoljudnijih gradova na svetu, njegovi stanovnici su prinuđeni na brz i besprekorno organizovan stil života što se veoma lako vidi već pri izlasku iz aviona. Na samom aerodromu svaki posetilac lako može primetiti vrednoću,organizovanost kao i sposobnost rešavanja svake nedoumice i problema na brz i efikasan način. U prilog tome ide činjenica da se u zgradi Narita aerodroma nalazi i metro kao i da se ta dva saobraćaja obavljaju bez i najmanje minute kašnjenja.

Japanska kultura nameće posebnu organizaciju svakodnevnog života na koju se turisti teško prilagođavaju, pa se tako izdvajaju. Ta česta pojava se lako primeti na trotoarima, putevima i naravno pokretnim stepenicama. Tradicionalno kretanje levom stranom u Japanu većini turista izaziva blagu zbunjenost.

foto: japansepialist.uk

Od tri primarna prevozna sredstva, bicikla, metroa i automobila, najveću ulogu zasigurno igra metro. Njime se svakodnevno prevozi najveći broj građana jer je zaista ekonomičan i vrlo dobro umrežen sa svakim delom Tokia. Brzina kojom se kreće metro lako može da zavara činjenicu da putnici pređu i do stotinu kilometara da bi došli do svog radnog mesta ili univerziteta.

Interesantno je da tokom vožnje ovim prevoznim sredstvom možete primetiti više tipova putnika. Postoje oni koji koriste vožnju da uhvate malo sna, pa i oni nestrpljivi koji ne ispuštaju telefone iz ruku, majke sa decom, i naravno, turisti.

Da je tehnologija nezaobilazna i da je najbolja prijateljica svakom mladom korisniku ove vrste prevoza i više je nego očigledno. Veliki broj stranaca, u istom kupeu, popunjavaju tu neobičnu i pomalo sramežljivu tišinu zvukom tipkanja ili telefonskim razovorom. Oni putnici koji vožnju koriste kao neobičan vid odmora traže svoj beg u literaturama, dok oni malo umorniji nesmetano i u zaista čudnim pozama uspevaju da nadoknade makar zrno izgubljenog sna.

U pilog svemu tome ide ta neka mirna atmosfera koja vlada unutar tog prevoznog sredstva. Onima koji su navikli na gužve, guranja, rasprave u toku vožnje do željene destinacije, ovi tokijski metroi predstavljaju neku vrstu utopije. Tema čistoće gotovo da je nazaobilazna kada je reč o ovom narodu što se lako primeti pri samom ulasku u voz. 

foto: wrotniak.nrt

Iako niste navikli na taj istočni stil života, zaista je veoma lako razlikovati ljude koji vas okružuju. Neko je krenuo na pijacu, neko ide sa posla, a neko da odsluša čas omiljenog profesora. Šta im je svima zajedničko? Uniforme. Školarci i zaposleni imaju kako upečatljive tako i veoma elegantne uniforme koje svakodnevno nose. Tamni sakoi, bela košulja, duge kravate i aktovka. Nama Evropljanima takav stil oblačenja je uglavnom propraćen nekom bitnom prilikom, dok je u Tokiju to svakodnevnica, kako prodavca tako i poslovođa. Ni žene nisu ništa manje elegantne.

Deca i tinejdžeri se ne razlikuju previše, svaka škola kao po stereotipu oblači svoje đake i studente. Čarapice do kolena, suknja tik ispod kolena, naravno bele košuljice i sakoi. U nekim trenucima lako može da vam se učini da su im torbe veće od njih samih.

Potpuno drugačiji mentalitet, a opet tako strpljivi i gostoprimljivi prema strancima, gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne zrači dobrim raspoloženjem i voljom da pomogne.

Tokio je jedan od onih gradova koji je spoj nespojivog, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i u koji bi se svako ko ga je bar jednom posetio, vratio.

Nema komentara

Napišite komentar