Čokoladna bajka iz Bergla

autor: Julia Mitrović 0

Jedna od mnogih stvari kojima Austrija može da se pohvali su upečatljivi predeli puni zelenih pašnjaka i livada. Iz tog razloga, ne iznenađuje činjenica da i poznata austrijska fabrika čokolada, "Coter", u okviru svog kompleksa u gradiću Berglu, ima i negovane zelene površine, ali i domaće životinje na njima. Ovo doprinosi utisku da se, na putu ka fabrici, zapravo približavate idiličnoj sceni iz reklame sa ljubičastom kravom. I zaista, tu i počinje bajka.

foto: www.http://zotterchocolate.co.uk

"Coter" je porodična kompanija, koju je osnovo Jozef Koter pre dvadesetak godina, a danas spada među najuspešnije i najneobičnije proizvođače čokolade. Poštujući principe fer-trejda, kompanija omogućava jednak tretman svim radnicima, koje ima na svakom kontinentu, i onemogućava zapošljavanje i izrabljivanje dečije radne snage. Fabrika je i jedinstvena, jer pored toga što su svi sastojci čokolada organskog porekla, jedina u Evropi ima filozofiju "od zrna do štangle" (bean to bar), pa proizvodnja čokolade kreće od samog neobrađenog zrna kakaa. Jozef Koter ide toliko daleko da se često otisne na putovanja od po nekoliko nedelja, obilazeći svoje radnike i njihove plantaže po čitavom svetu, od Perua do Nove Gvineje, tražeći kvalitetna zrna.

Na samom početku obilaska fabrike, posetioci imaju mogućnost da probaju ta sirova zrna, sa naznačenim poreklom. Tako, ako posetilac pređe preko gorkog i neobičnog ukusa, može da uoči razliku između izgleda i ukusa zrna iz Južne Afrike i Perua. Ni sama sirova, tečna masa kakaa, u sledećoj prostoriji, nije drugačijeg ukusa i ne podseća na ukus finalnog proizvoda.

Prolazeći kroz prostorije namenjene za turiste, posetioci dolaze u dodir sa raznovrsnim ukusima, od raznih prašaka koji se dodaju u čokoladu, preko sastojaka koji se samo mirišu kako bi probudila i neka druga čula. Iza stakala, na koja se povremeno nailazi, može da se vidi samo postrojenje, sa savremenom tehnologijom i mašinerijom.

Keramičke kašike, koje se dobijaju na početku ture, zaista postaju potrebne kada se dođe do čokoladnih fontana. Dizajnirane minimalistički i konstruisane od kašika, sa slavinom, one nude razne vrste zadovoljstava - čokoladu sa 75 odsto kakao mase, pa mlečnu, sa kokosom i još mnoge druge. Priliku da probaju "Coter" proizvode imaju i oni netolerantni za laktozu ili vegani. U dve fontane su bela i crna čokolada sa pirinčanim mlekom, čudnog, ali i prijatnog ukusa. I u ovoj prostoriji, kao i u drugima, nalazi se i česma za osveženje, jer se u ovom delu ture posetilac već tiho pita kako će izdržati silne degustacije do kraja.

Jedna od atrakcija su i "giljotine" za čokoladu. Niz hodnik su poređane dugačke i uske vitrine u kojima su poslastice sada već u čvrstom obliku, a pored je i mala ručka. Jedan nagli potez rukom i - ispred vas ispadne tanka štangla, spremna za degustaciju. Niko vas neće popreko pogledati ako se previše uživite u "giljotiniranje", jer će i drugi verovatno činiti isto. Ovde ukusi već postaju neobičniji. Doduše, čokolada od jagode ne zvuči tako zanimljivo, sve dok ne vidite da je u čitava ružičasta, a kad je probate, dođete do saznanja da je ukus sve samo ne veštački, delom zbog toga što u njoj ima veliki deo sušenih jagoda, kao i fruktoze.

"Coter" može da se pohvali i jednim "Ginisovim" rekordom. U jednoj prostoriji smeštena je najmanja funkcionalna žičara na svetu u čijim se "kabinama" nalaze štangle najrazličitijih ukusa, od kojih verovatno za neke nikada niste ni čuli. Izgledaju obično, sve dok ih ne zaronite u toplo mleko koje dobijete od ljubaznog osoblja i shvatite da su u pitanju instant tople čokolade bogatog ukusa. Ako se odlučite za toplu čokoladu sa bademom, nećete pogrešiti. Ako se odlučite za napitak od kurkume, sastojka koji kariju daje žutu boju, dobićete napitak koji neke podseća na karamel-napitak, a neke na supu. Oni koji vole bundevu verovatno će zanimati napitak od njenih semenki, a oni koji probaju napitak od zelenog čaja i susama će se najverovatnije zgroziti.

Čokolade se sastojcima koji drugima nikada ne bi pali na pamet nisu ništa neobično za "Coter". Kompanija koja voli da rizikuje, hvali se svojom čokoladom od recikliranog hleba, od karamelizovane slanine, od soli, maslina i limuna, sa ružama, ali i sa ribom. Ove ukuse mnogi preskoče, ali su na gubitku, jer čokolada sa ribom nema ukus koji bi ukazao na njen sporni sastojak, već ukus želea, a vi odlazite sa pričom da ste probali neobičan slatkiš.

U "Coterovoj" prodavnici shvatate da ćete možda imati para za jednu do dve čokolade, jer su znatno skuplje od onih na koje ste navikli. Takođe shvatate i sav trud koji se ulaže u ove proizvode, jer su svi omoti ukrašeni neverovatno lepim i stilizovanim ilustracijama. Prikazi cveća, devojaka i mladića iz svih delova sveta ili simpatičnih prasića, odaju utisak da i svaki omot priča neku svoju lepu i posebnu bajku. 

Nema komentara

Napišite komentar