Budimpešta, iza fasade

autor: Nađa Tatar 0

Budimpešta zimi izgleda slično kao i drugi veliki evropski gradovi. Nakon velike novogodišnje proslave, u prvim danima januara, malo ko se izlaže ledenim temperaturama i ulice ovog grada ostaju pretežno prazne.

foto: TamasK Photography (Facebook)

Osim, naravno, turista. Turista ima uvek, i glavni grad Mađarske ih privlači bez obzira na vreme. Iako možda imate utisak da se lokalni stanovnici i dalje oporavljaju od praznika, oni koji su Budimpeštu baš iz tog razloga posetili koriste poslednju priliku da je obiđu. Nije slučajno tako. U poslednje vreme ovaj grad stekao je neverovatnu popularnost zbog svojih uličnih žurki povodom dočeka nove godine. Ljubitelji ulične hrane, vatrometa i glasne muzike, koje je to privuklo, sada istražuju mirniju stranu grada.

Budimski dvorac, koji nadgleda Dunav, mostove, i pruža zaista fantastičan pogled na zgradu Parlamenta, najbolji je primer zime u Budimpešti. Postaje pretrpan kafićima, tezgama i turistima kad otopli. Mnogi i odbijaju da dođu kad je situacija ovakva. Razmuljivo je. Glavne ulice su uvek znatno posećenije. 

foto: ronaldieya.blogspot.com (Vaci ulica)

Vaci ulica, peštanska glavna pešačka i šoping zona, daje malo drugačiji utisak nego ostatak grada. Ako ste japanski turista, ovo je mesto gde ćete zgrabiti povoljniji „Šanel“ pre povratka na Istok. Ako ste iz okruženja, prodaju se i one platnene torbe sa identičnim natpisom imena grada, kao i u svakom drugom većem mestu.

Ipak, zanimljivosti Budimpešte kriju se kada skrenete u jednu od sporednih ulica.

I zaista, osim ako ne planirate da testirate svoju izdržljivost na ovim nimalo naivnim temperaturama, pre ili kasnije poželećete da sednete negde. Potrudite se da to ne bude jedna od onih tradicionalnih, „starinskih“ poslastičarnica u centru - gotovo je sigurno da je iza ćoška nešto bolje. 

foto: imgoingtobelate.blogspot.com (Ruin pub)

Budimpešta je proizvela jedan fantastičan trend, koji se širi po celoj Evropi, a to su „ruin pabovi“ odnosno kafići i barovi sagrađeni u napuštenim, često narušenim zgradama. Njihov enterijer je sličan nazivu - nasumično načičkana kolekcija polovnih stolova i stolica, bizarna mešavina modernog i starinskog dekora, prigušena svetla i muzika. Atmosfera je takva da vam se zaista učini da se u ovim malim mestima skrila sva toplota grada. Zbog zakona koji zabranjuju pušenje u kafićima, ispred ulaza možete videti mlade ljude kako u grupama pale cigarete ispred osvetljenih lokala. Postoji nešto pozivajuće u ovom ritualu, nešto što će vas naterati da uđete, pre nego konobar koji nudi meni sa popustima.

Stil ovih malih lokala prešao je i na restorane, i osim ako niste baš izuzetno željni gulaša, Budimpešta ima fantastičan izbor ulične hrane, od vijetnamske, do gruzijske, indijske, argentinske. Često nude samo par mesta za sedenje, deluju malo neugledno i skoro uvek su prepuni, a to je dobar znak.

Čini se da je čitava suština Budimpešte da se zimi krije iza hladnih fasada i impresivne arhitekture, samo malo dalje od dobro utabanog puta turističkih vodiča. To je čar ovog grada, atmosfera koju nosi, neskladna simbioza hladne prošlosti i savremene spontanosti.

 

Nema komentara

Napišite komentar