"Demokratija" Zijaha Sokolovića u Novom Sadu

autor: T. Ćurčić 0

Predstava „Demokratija" Zijaha Sokolovića, biće odigrana u Novom Sadu, 7. novembra u 20 časova, u Studentskom kulturnom centru Novi Sad.

Predstava se bavi idejom demokratije kroz istoriju – od antičke Grčke, starog Rima, pa do danas, pokušavajući da utvrdi da li je demokratija kao što se po imenu da naslutiti, na strani naroda. Sokolović je ovaj komad napisao i režirao u okviru kamanje „Biram koga biram“, čiji je cilj da građanima Srbije ukaže na mane postojećeg izbornog sistema i tako ih motiviše da se i sami aktivno uključe u politički život.

Zijah Sokolović je na ovom projektu sarađivao sa zagrebačkim glumcem Draženom Šivakom. Predstava je premijerno izvedena prošle godine, kada je obišla deset gradova Srbije, a nakon svakog izvođenja organizovane su diskusije sa publikom kao svojevrsni fidbek.

„Demokratija" je deo ciklusa koje je Sokolović radio u Austriji, a sve predstave su povezane sa društvenim problemima. Glumac je pred prošlogodišnju premijeru u Novom Sadu rekao za Radio televiziju Vojvodine da je ovo pokazatelj da je „pozorište došlo u tu situaciju da se bavi informisanjem ljudi o društvenim problemima sa kojima se susreću u svom razvoju, kao deca, ili u životu, kao ljudi".

Ulaz je besplatan, a karte je moguće rezervisati OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar