Talasanje Dvestadvojke

autor: Lana Nanovski 0

Jedan od najpoznatijih srpskih radijskih novinara, Zoran Modli, danas je objavio Fejsbuk status u kojem kaže da je dobio informaciju da Radio Beograd 202 neće biti pretvoren u muzički radio, već će se samo „suva informativa“ distribuirati kroz programe Radio Beograda iz jedinstvene redakcije. On ovu odluku smatra dobrom, jer ovaj magazinsko-muzički radio mora da se vrati autorskim emisijama, koje su „nesrećnom politikom dosadašnje urednice, poskidane s programa.“

Podsetimo, kolegijum programa Radio Beograda 202 zatražio je 22.  maja podršku javnosti, putem saopštenja na Fejsbuku, povodom najava izmena u radu ovog dela javnog servisa. Ova objava je bila vrlo brzo uklonjena sa ove društvene mreže. U emisiji „Talasanje“ Radio Beograda 1 koja se emitovala 7. maja, direktor Radio Beograda, Milan Nedić, najavio je pretvaranje Radio Beograda 202 u muzički radio. Na kolegijumu glavnih urednika Radio Beograda koji se održao 10. maja, potvrđeno je da se planira reorganizacija, tačnije prevođenje velikog broja urednika sa Radio Beograda 202 na Radio Beograd 1 i 2. Ova odluka bi sigurno ugrozila sadašnji uspešni koncept Radio Beograda 202 koji, prema najnovijim rezultatima referentnih agencija za merenje slušanosti radijskih programa, beleži najviši nivo porasta.

U međuvremenu, Upravni odbor RTS-a je na sednici održanoj 28. maja usvojio predlog da se na mesto v.d. glavne i odgovorne urednice Radio Beograda 202 imenuje Milica Kuburović, umesto dosadašnje glavne i odgovorne urednice Snežane Grujić. Sem toga, zvaničnih informacija o detaljima reorganizacije Programa 202 nema.

U članku „Neizvesna budućnost Dvestadvojke“ koji je objavio portal Mašina, pretpostavlja se da, uzimajući u obzir narušene medijske slobode, jedan od ciljeva ovakve planirane integracije redakcija jeste lakša kontrola sadržaja koji se emituje preko Javnog servisa.

Redakcija Radio Beograda 202 za Odjek nije želela da komentariše postojeću situaciju, jer će, kako kažu, zvanične informacije o budućnosti Dvestadvojke biće dostupne javnosti u danima koji slede.

Nema komentara

Napišite komentar