Studenti ne odustaju od zahteva

autor: M. Stojadinović/ A. Lalović 0

Studenti Univerziteta u Novom Sadu ponovo su protestovali ispred Rektorata zahtevajući ukidanje dodatnih troškova studiranja.

U protestnoj šetnji je učestvovalo znatno više ljudi nego što je bio slučaj na prvom protestu, ali je zboru na Filozofskom fakultetu prisustvovalo skoro duplo manje studenata.

Ovog puta studenti su sazvali jednu vrstu skupštine na kojoj su odlučivali o biranju delegata koji će navesti problematične troškove na fakultetima, ali i o budućnosti Studentskog pokreta.

Iako su izabrane osobe koje će se baviti dodatnim troškovima, za koje je utvrđeno da nisu u skladu sa zakonom, deo okupljenih je bio protiv tog predloga.

– Smatram da to može dovesti do partikularizacije. Šta ako neko prestane da se bori za ovu ideju samo zato što su dodatni troškovi na njegovom fakultetu ukinuti? Smatram da bi trebalo da se borimo da troškove ukinu svima ili nikome – rekao je jedan od pristunih studenata.

Zboru je prisustvovala i prodekanica za finansije Filozofskog fakulteta, koja je opomenula prisutne da je prekidanje nastave disciplinski prekršaj i sugerisala da se ovakva okupljanja mogu organizovati i na drugim fakultetima. Ona je jednog od predstavnika Pokreta pitala zašto su odbili sastanak u Rektoratu zbog privatnog obezbeđenja, na šta joj je on odgovorio da nije želeo da ugrožava sopstvenu bezbednost.

Studenti su najavili nove proteste dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević je dao podršku studentima. Prema njegovima rečima, trenutno najrealniji zahtev jeste ukidanje dodatnih troškova. Međutim, on nije precizirao na koji način će ministarstvo pomoći studentima.

Nema komentara

Napišite komentar