Preminuo Predrag Lucić

autor: Z. S. 0

Predrag Lucić, novinar, pisac, reditelj i suosnivač Feral Tribune-a, preminuo je u 53. godini života.


Foto: N1

Lucić je nakon teške bolesti preminuo u Splitu, gde je i rođen. Zajedno sa Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem činio je legendarni trio “Viva Ludež” koji je vodio političko-satirični nedeljnik Feral Tribune.

Pod svojim imenom u Feral Tribune-u Lucić se prvi put pojavio 17. februara 1985. godine, a pre toga je nekoliko priloga objavio pod pseudonimom Captain A. Tokom 1988. Feral je bio potpisano s “ulje na vatru dolijevao Studio Ludež”, što se odnosilo na Lucića i Dežulovića, beleži hrvatski novinar Boris Pavelić u knjizi “Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune”.

Nakon što je Feral ugašen 2008. godine, Lucić počinje da piše kolumnu u riječkom Novom listu, pod nazivom “Trafika”. Na Radiju Slobodna Evropa objavljivao je satirične pesme pod naslovom “Stenogrami & Kamenogrami”.

Neke od svojih satiričnih pesama je izvodio i u kabareima sa Dežulovićem. Zajedno sa njim objavio je i “Greatest Shits - Antologiju suvremene hrvatske gluposti”. Objavio je nekoliko zbirki pesama, poput “Haiku haiku jebem ti maiku”, “Ljubavnici iz Verone”, “Sun Tzu na prozorčiću”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti”, “Gusle u magli”, a naziv poslednje zbirke je “Step by step – Stepinac”.

U svojim kolumnama i pesmama Lucić se kritički osvrtao na aktuelne događaje na prostoru bivše Jugoslavije. Pisao je i pevao o hipokriziji političara, ali i o zabludama običnog naroda. Pesnik i prevodilac Sinan Gudžević je Lucića uvrstio u “vrh parodijske tradicije od antike naovamo”.

Za “Gusle u magli” dobio je nagradu Kočićevo pero, dok mu je za predstavu “Aziz” dodeljena nagrada Judita.

Nema komentara

Napišite komentar