NUNS i NDNV: Politički motivisana presuda protiv Peščanika

autor: Z. S. 0

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine reagovali su na presudu Višeg suda u Beogradu protiv „Peščanika“ i Vesne Pešić, a po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, navodeći da je u pitanju „politički motivisana“ odluka.

Photo: N1

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, presuda „nije zasnovana na zakonu i pravu već je u pitanju politički motivisana odluka koja za cilj ima da suzbije slobodu govora i kritičko mišljenje, kao i da ugrozi opstanak ovog medija.“

Prvostepenom presudom „Peščanik“ i Vesna Pešić obavezni su da solidarno isplate 200.000 dinara ministru Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne „Dosoljavanje“, u kojoj saradnica portala iznosi mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i izjavama ministra Stefanovića povodom tog događaja.

„Više je nego zabrinjavajuće to što se sud odlučio da kazni iznošenje mišljenja, odnosno političkog stava, kroz formu povrede časti i ugleda, čime se šalje preteća poruka javnosti, u kojoj je i inače pluralizam mišljenja dramatično ugrožen. NUNS i NDNV podsećaju da praksa Evropskog suda za ljudska prava kazuje da osobe koje obavljaju javne funkcije treba da trpe viši nivo javne kritike, kao i da je sloboda izražavanja mnogo šira u odnosu na nosioce političkih funkcija“, stoji u saopštenju novinarskih udruženja.

U tekstu „Dosoljavanje“ Vesna Pešić piše o slučaju „Savamala“ i rušenju nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici tokom noći. Ime i prezime ministra Stefanovića se pominje jednom u tekstu, u delu u kom Pešić navodi da je „glupost ministra policije nenadmašna i nepredvidiva“, dodajući da se do sada nije otkrilo zašto je „baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji“.

Photo: NSPM

U saopštenju NUNS i NDNV podsećaju na odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima u kojem stoji da je nosilac javne političke funkcije „dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.“

„NUNS i NDNV se nadaju da će ova skandalozna, prvostepena presuda biti preinačena u redovnom sudskom postupku, odnosno da Peščanik neće morati da poseže sa vanrednim pravnim lekovima ili u borbi za pravdu ide sve do Strazbura“, zaključuje se.

Podsetimo, Stefanović je i ranio podnosio tužbe protiv medija zbog pisanja o njemu i Savamali. Nakon što je tužio NIN zbog teksta „Glavni fantom iz Savamale“, tražeći odštetu od 300.000 dinara, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu, usled čega je Stefanović tuženima morao isplatiti troškove postupka u iznosu od skoro 90.000 dinara.

Nema komentara

Napišite komentar