Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

autor: Novosti 0

Redakcija tjednika “Novosti” upozorava javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva o najnovijem napadu na slobodu govora, slobodu štampe i nasrtaju na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji je pokrenula ultrakonzervativna udruga “U ime obitelji”.

Udruga “U ime obitelji” održala je u ponedjeljak 13. Februara 2017. press konferenciju ispred Hrvatskog sabora te istoga dana poslala Vladi, Saboru, Savetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske svoj ‘Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini’, u kojem traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća te kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Na press konferenciji i u ‘Izvještaju’ iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Republiku Hrvatsku i ‘širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu’. Članovi te udruge u narednim su danima ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli su i online peticiju za ukidanje tjednika Novosti te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju.

Riječ je o opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini.

Redakcija Novosti upozorava da se ovaj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojemu svjedočimo u proteklih godinu dana. Slične kampanje već su pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji. Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGTB zajednice u Zagrebu.

Tjednik Novosti za svoj je rad dobio priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na ovaj list osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna profesionalna organizacija, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina te upozorilo da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Pozivajući na reakciju u zaštitu slobode štampe i zajamčenih prava nacionalnih manjina, redakcija Novosti upućuje ovo saopćenje na adrese niza domaćih i inozemnih institucija, organizacija za zaštitu slobode izražavanja te diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

Novosti su nedeljnik koji izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj. Kao takvo, deo njihovih finansija dolazi direktno iz budžeta Republike Hrvatske, zbog čega mnogi tamošnji političari smatraju da ovaj magazin ne bi trebalo da ima kritičku notu. Za Novosti pišu brojni hrvatski novinari, koji nastoje da održe kvalitet u profesiji, među njima je i deo redakcije nekadašnjeg Feral Tribune, među kojima su Viktor Ivančić i Boris Dežulović.

Nema komentara

Napišite komentar