Novinarska udruženja: Drakonske kazne za medije pritisak na njihov rad

autor: Beta/ 021 0

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja Srbije ocenili su da je sudska praksa u sporovima sa medijima neujednačena, da su dosuđene kazne neprimerene, postupci automatizovani, kao i da izostaje udubljivanje sudija u pojedinačne postupke.

Na konferenciji u Pres centru UNS-a u Beogradu povodom nedavnog kažnjavanja Radija 021 i sudske prakse u sporovima s medijima, učestvovali su predstavnici Radija 021, Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Lokal Presa (LP) i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Glavni urednik Radija 021 Slobodan Krajnović rekao je da je kazna koja im je izrečena u dve presude prestroga, izrazivši nadu da će visina dosuđenog iznosa biti umanjena posle žalbe. On je naglasio da je potrebno da se o ovoj temi glasno govori jer je izricanje presuda prema medijima postala kazna i akutan problem.

– Sudije u nekim slučajevima ne prepoznaju pravu prirodu medija i ne određuju visine naknada u odnosu na sve činjenice u nekom procesu. Ne uzima se u obzir da je Beograd jedno tržište, te da van njega praktično tržište ne postoji. Takođe, drakonske presude redakciju poput naše mogu da koštaju čitavog mesečnog budžeta za plate, što je veoma težak položaj za lokalni medij koji svakog meseca “krpi” za sve naknade i za plate – naveo je Krajnović.

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznile su u dve presude Radio 021 sa 780.000 dinara. Za neovlašćene objave fotografije, za koju je ovaj medij imao usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, 021 je kažnjen sa 164.000 dinara, što sa sudskim troškovima iznosi oko 250.000 dinara. Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje u novosadskim klubovima, po tužbi dva policajca čija imena nisu navedena u tekstu, već su se u njemu prepoznali, sud je 021 kaznio sa maksimalnih 400.000 dinara, što uključujući sudske troškove ukupno iznosi 535.000 dinara.

Advokat Radija 021 Miloš Stojković rekao je da se čini da su sudski postupci postali automatizovani, da izostaje analitički odnos sudije prema konkretnim slučajevima, da se različite situacije stavljaju u isti koš i propuštaju kroz filter automatizovanih naknada i da se izriču unifikovane presude. On je dodao da bi sudije morale da vode računa o visinama kazni koje izriču lokalnim medijima, koji su često pred bankrotom.

– Sud podjednako posmatra vrednost fotografije, na primer, nekog obroka i osumnjičenog za krivično delo. Praktično sud postaje automat za izricanje identičnih presuda kako lokalnim, tako i velikim medijima, kao da su oni isti. Stiče se utisak da su mediji mašine koje proizvode novac i zarađuju na krađi ili tiražu, a u suštini samo par medija zaista ima ozbiljan novac – ocenio je Stojković.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković rekao je da se neodmerenim presudama ugrožava sloboda medija. On je naveo da bi trebalo da se utvrdi zajednički mehanizam u vezi sa autorskim pravima kako bi se izbegli skupi sudski postupci i neprimerene kazne.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović naveo je da, ako sudski procesi protiv medija i novinarskih udruženja ne uzimaju u obzir realne finansijske koordinate i razliku između velikih i lokalnih medija, mogu se pretvoriti u ozbiljan pritisak na medije. On je izneo podatak koji je NDNV dobio i prema kojem je Viši sud u Beogradu od 2014. do kraja 2016. godine vodio 1.326 postupaka po Zakonu o javnom inforimsanju i Zakonu o autorskim pravima.

Prema rečima predsednice Upravnog odbora Lokal Presa Zorice Višnjić, u Srbiji već deset godina naočigled javnosti traje sistemsko propadanje lokalnih medija.

Mediji koji su preživeli tajkunske i partijske privatizacije teško da će preživeti sudsku praksu. Plata novinara u lokalnim medijima ne izlnosi ni polovinu prosečne republičke plate, što pokazuje koliko ovi mediji teško dišu. Problem je i sve veći strah koji tišti redakcije – ocenila je Višnjić i dodala da većina lokalnih medija ne može ni da priušti advokata, zbog čega je neophodno razgovarati o samoregulaciji.

Kako je naveo predsednik ANEM-a Milorad Tadić, primer kažnjavanja Radija 021 je najdrastičniji koji je u Srbiji viđen do sada prema jednom lokalnom mediju. U narednom periodu, kako je kazao, treba inicirati razgovore posvećene lokalnim medijima, koje bi trebalo edukovati o tome šta mogu i šta ne mogu koristiti kako bi se predupredili sudski procesi.

Kada ovako kažnjavate lokalne medije, to je pritisak na njihov rad i njihovo postojanje. Dok se ne dogodi nešto strašno i dok mediji ne počnu sistemski da se gase i padaju u blokade, nećemo se pomeriti s mrtve tačke – objasnio je Tadić.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragica Popesku poručila je da zakoni u sferi medija i autorskih prava nisu loši, već nedovoljno jasni, zbog čega je potrebno konsultovati odeljenje sudske prakse, čitati sudske biltene i informisati se o svim aspektima zakona.

Foto: 021.rs

Nema komentara

Napišite komentar