Nova pozorišna paradigma na 45. INFANT-u

autor: Marijana Jakobac 0

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) biće svečano otvoren danas u 21h gostovanjem izraelske predstave U izgradnji u Srpskom narodnom pozorištu. Festival se održava od 25. juna do 2. jula na nekoliko lokacija u Novom Sadu, a ovogodišnja tema je nova pozorišna paradigma.

Na 45. izdanju Festivala publika će imati prilike da pogleda jedanaest predstava iz Francuske, Izraela, Srbije, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Rusije, u selekciji Simona Grabovca.

– Svako izdanje INFANT-a treba da ponudi nešto novo, pa je ove godine učinjen korak napred, u vidu teme ovogodišnjeg Festivala. Nova pozorišna paradigma podrazumeva malo drugačiji vid angažovanog teatara, koji ne upire prstom u oko gledaoca – objašnjava selektor.

On ističe da je, iako se uglavnom radi o predstavama sa malim izvođačkim ansamblom, svaka vredna hvale. Vivisekcija kredenca Pjera Menijea i Rafaela Kotena (Francuska), U izgradnji trupe Davai (Izrael), Ograničenja trupe Fadunito (Španija), Volitant trupe Gobi (Mađarska), Plag end plej trupe Ahe (Rusija), samo su neki od naslova koje će predstaviti 45. Infant.

Iz pratećeg programa Festivala selektor posebno preporučuje predavanje-performans 25 čaša vina Dijane Milošević, razgovor na temu Novi teatar, scenski pokret povodom izlaska knjige Marijane Prpa Fink, predstavu na otvorenom beogradskog Pod teatra Da li ste videli Don Kihota, i izložbu Nova paradigma Efemis kolektiva.

Članove žirija ove godine čine Jelena Mijović, dramaturškinja u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vesna Dragojlov koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti.

Predstave će biti igrane na scenama Srpskog narodnog pozorišta, Kulturnog centra Novog Sada, bivšeg letnjeg bioskopa u dvorištu KCNS i na plaži Štrand. Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 300 i 500 dinara (za studente Univerziteta u Novom Sadu i organizovane posete) biće prodavane u KCNS-u, SNP-u i na mestima gde budu igrane. Kompletan program nalazi se na ovom linku.

Nema komentara

Napišite komentar