Mađarska: Umetnici o Dunavu

autor: Daniela Tot 0

Umetnička grupa „Arte“ iz Beograda pokrenula je trajnu književno-umetničku manifestaciju pod nazivom „Inspiracija Dunav“. Ova manifestacija će za godinu dana obići pet lokacija na Dunavu: Budimpeštu, Beč, Bratislavu, Dunavsku klisuru u Rumuniji i Đerdap.

foto: Daniela Tot (s leva na desno: Jovan Bajić, Miodrag Jakšić, Gordana Vlajić, Goran Radovanović)

Svoje putovanje umetnici su započeli u Budimpešti 21. februara  u prostorijama Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra. Inicijator projekta je grupa „Arte“, a organizator manifestacije u Budimpešti je Srpski kulturni i dokumentacioni centar.

-Nije nimalo slučajno što je prvi grad Budimpešta, to je najlepši, a ujedno i najbliži grad Beogradu- izjavila je Gordana Vlajić, izdavač kuće „Arte“. Program su otvorili Miodrag Jakšić u ime grupe „Arte“ i Milan Đurić, direktor Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra koji je ovim povodom rekao:

-Ovo je hram umetnosti, često se ovde održavaju književne večeri, izložbe i ostale kulturne manifestacije.

I sam poreklom iz sela pokraj Dunava, Milan Đurić se slaže sa idejom da je ovo jedna izvanredna reka koja je tokom godina mnogim umetnicima bila inspiracija. Nakon pozdravnih govora usledilo je „umetničko“ otvaranje manifestacija, a nema boljeg načina da se to uradi nego pesmom o Dunavu koju je napisala Miljana Ignjatović Knežević, učesnica iz Srbije.

Projekat „Inspiracija Dunav“ okuplja pisce, slikare, muzičare i fotografe čija je dela inspirisala ova divna reka. Poznato je da Dunav povezuje države, narode i kulture. Ovom trajnom manifestacijom, grupa „Atre“ je na simboličan način htela da objedini multikulturalnost i multietičnost. Istovremeno, ovo je idealna prilika da se na jednom mestu skupe svi oni koji vole Dunav, koji vole da pišu o njemu, da ga slikaju ili samo da ga vide.

-Tu je ta šarolikost pisaca iz raznih delova sveta, ali Dunav je inače metafora za lepotu, za ljupkost, privlačenje, dobru energiju i zato smo konačno, družeći se s Dunavom sporadično, rešili da to bude zvanična ljubav sa Dunavom- rekao je na ovu temu Miodrag Jakšić.

foto: ilustracija

Budimpeštu je posetilo 20 umetnika. Nažalost, od najavljena četiri umetnika iz naše zajednice, samo su dva nastupila, a to su Milan Đurić i Bence Aknai. Milan Đurić se ovaj put pokazao u ulozi pesnika. Pored njih, na manifestaciji su nastupili i predstavnici mnogih balkanskih zemalja, ali i Sjedinjenih Američkih Država. U programu su nastupili, slikar i gitarista Goran Radovanović, kao i umetnički fotograf Zoran Boldorac, čiji su radovi bili izloženi na sceni. Tri fotografije Zorana Boldorca su samo deo izlože koja će biti postavljena u galeriji Srpskog kulturnog centra u Budimpešti.

Broj učesnika u projektu nije ograničen,a ono što ga čini još zanimljivijim je činjenica da grupa umetnika učesnika nije stalna, ona se menja od grada do grada. Oni će u svakom gradu boraviti nekoliko dana stvarajući dela, koja će na kraju biti prevedena na jezike u kojima su ih umetnici stvorili i objedinjena u jedan zbornik:

-Sva ta dela će biti prevedena na više jezika, na primer svih 20 učesnika koji su bili u Budimpešti će dobiti prevod svojih dela na mađarski jezik i tako za sve ostale države- kaže Jakšić za SNN.

Dobar deo umetnika za ovu manifestaciju je selektirao prošlogodišnji projekat grupe „Arte“ na temu vina. Prilikom tog projekta, ova grupa je imala oko 200 prijavljenih:

-U vidu ovih projekata, daje se prilika mladim, neafirmisanim umetnicima da se iskažu. Prethodne godine je grupa „Arte“ afirmisala veliki broj mladih, što i jeste prioritet- rekao je Miodrag Jakšići i dodao da je oduševljen novim srpskim pesnicima iz Mađarske koji se javljaju sa svih strana.

Otprilike desetak mladih umetnika iz srpske zajednice u Mađarskoj je prošle godine selektirano knjigu „Arte stih 2“, koja je objavljena potkraj godine. Ti umetnici su ujedno i deo projekta „Arte stih“, projekta afirmacije savremene poezije i internacionalni zbornik poezije koji do sada ima dva izdanja(2012,2013) sa više po 200 pesnika u svakoj od tih knjiga.

Nema komentara

Napišite komentar