Lav Lajović o vjerskom nacionalizmu

autor: Sanja Ćosović 0

Poznati crnogorski književnik Lav Lajović predstavio je krajem prošle nedelje svoju knjigu „Jeres Kosovskog mita“ na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Podgorici. Knjiga govori o rekonstrukciji i dekanonizaciji kosovskog mita i razobličavanju srpskog vjerskog nacionalizama u Crnoj Gori.

 

foto: Pobjeda

Ono što je navelo Lajovića da napiše knjigu jeste inicijativa mitroplita Amfilholija za kanonizaciju Petra II Petrovića Njegoša, jer je povjerovao da će kosovski mit postati zvanična dogma Pravoslavne crkve i da će se ozakoniti. -Ne možemo Balkan da izvučemo iz dimenzija bureta baruta, nego stalno iznova pokušavamo da se dijelimo, umjesto da nam hrišćanstvo bude faktor povezivanja. Zato treba da rekonstruišemo taj mit na sastavne djelove i da ga dekanonizujemo, kako bismo mogli da nastavimo da živimo normalno - izjavio je Lajović i dodao da je kroz knjigu pozvao ljude da prestanu da se dijele i da razdvajaju hrišćanski narod na etničkom principu jer za to nema teološke osnove.

Lajović je takođe dodao da ne postoji kod Hrista nijedan jedini element za bilo kakav ratnički prizvuk na bilo kakvo istrebljenje: - Stvorena je neka vrsta mnogoboštva unutar pravoslavlja, gdje su Srbi postali izabrani narod među mnoštvom drugih, a izabrani narod ne postoji i u Isusu smo svi isti- zaključio je on.

Na pitanje studenata da li u Crnoj Gori treba da postoji podjela na srpsku i crnogorsku pravoslavnu crkvu, Lajović je rekao da niko ne treba da se dijeli na etničkom principu, posebno unutar pravoslavne crkve.

Nema komentara

Napišite komentar