HRVATSKA: Teoretičar parfema

autor: Sara Tilly 0

Kada smo bili mali pitali su nas što želimo postati kad porastemo, netko je od nas smješkajući se u pidžami rekao astronaut, liječnik, nogometaš, a samo su se oni hrabri odlučili reći nešto poput – želim biti sanjar. Jedan od njih je naš Zagrepčanin Juraj Sotošek Rihtarec. 

Uz puno mašte i truda, ništa nije nespojivo

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak i student na posljednjoj godini studija, na magistarskoj godini - što bi se reklo - odlično je spojio svoja dva izbora – politologiju na Fakultetu političkih znanosti i bavljenje parfemima. Ako se pitate kako je to uopće spojivo, život nas je naučio tome da uz mnogo truda i interesa ništa nije nemoguće.

- Iako se može činiti čudnim, studij mi je uvelike pomogao u pisanju o parfemima jer sam u fakultetskoj izobrazbi stekao uvid u mnoge teorije; poput feminizma, političke ekonomije, epistemologije, nastanku novih paradigmi, o socijalnim pokretima. Sve to zajedno u kombinaciji mi je pomoglo da shvatim bolje neke poruke koje se kriju iza samih parfema, pogotovo iza parfema „mainstream“ potrošnje koji imaju veliku marketinšku mašineriju iza sebe– objašnjava nam Juraj.

Za mnoge ste teorije čuli, ali zasigurno niste čuli toliko o teoriji parfema. Razlog tome jeste činjenica da ima vrlo malo parfemskih blogera na svjetskoj sceni koji su zaista aktivni, a ovaj zagrebački sanjar jedini je u Hrvatskoj koji radi ovakvo što. Ponosno nosi titulu teoretičara, a pokušava se istaknuti upravo teorijom da su parfemi umjetnost jer ih se može interpretirati kroz umjetničke pravce.

Miris se pamti i pohranjuje u našem sjecanju

Ova divna i inspirativna priča o zagrebačkom momku koji ima dar za „njuškanje“ najfinijih mirisa svijeta počela je na drugoj godini studija kada je otkrio, kaže, da mirisi na nas djeluju izrazito jako, čak i retrogradno.

Parfemi o kojima piše su parfemi „niche“ ranga, a to znači da su to oni mirisi koji imaju malo veći umjetnički karakter nego li „mainstream“ mirisi kao što su Armani, Boss ili Cacharel. Da su ti „viši“ mirisi među omiljenima, doduše ne i za hrvatski džep, svjedoči na desetine Jurajevih recenzija na njegovome blogu. Najpopularniji među takvim mirisima su By Kilian, Byredo, Diptyque. Te i još na stotine drugih, proučio je istančani teoretičarev njuh koji besprijekorno može uočiti sastojke, a za nas koji mogu samo reći sviđa li nam se pojedini parfem ili ne, savjetuje slijedeće:

- Mit je da osoba ne može zapamtiti više od tri do četiri mirisa istovremeno - to ne može samo neistreniran njuh koji se ne bavi „njuškanjem“. To pravilo vrijedi samo za prosječnog kupca što je zapravo i normalno. Parfumer u jednom trenu može i mora raspoznati oko dvije do tri tisuće osnovnih mirisa. Zato, kad nanosite parfem, ne trljajte ga dlanovima - to je pogrešno. Stavite ga na spoj ključne kosti i vrata, a mali trik za one s dugom kosom je da ga stave na zatiljak, stražnji dio vrata i zatim taj dio prekriju kosom. Kosa će grijati kožu, a miris će isparavati zamasima kose.savjetuje nas iskusni „njuškalac“.

Guerlain Jicky, Caron i Chanel

Tema na kojoj ovaj hrvatski teoretičar parfema bazira svoje javne nastupe jeste povijest parfema, a nama, laicima, svaka lekcija i što se tiče povijesti i što se tiče parfema, uvijek dobro posluži.

- Mislim da je moderna parfumerija počela s Guerlain Jickyjem koji je prvi miris u svijetu s dva umjetna sastojka. Nakon toga se pojavljuje Caron i Chanel koji lansiraju parfems koji imaju sociološki karakter - nose ih lezbijke koje su se tada zvale „dykes“. I od 50ih i 60ih godina nastupa zlatno doba kad nastaju klasici, jedan za drugim. Inače, Napoleon je koristio Eau de Cologne u ampulama, oko 60 ampula dnevno, vjerujući da ce ga izliječiti od sifilisa i bolesti s bojišta, ali mu je, isto tako, stimulirala duh – dodaje teoretičar parfema.

Parfemske bombe koje su veliki klasici

Kako nas je proljeće obradovalo lijepim vremenskim prilikama, ove godine će valjda i ljeto doći ranije, a lijepo vrijeme znači da ćemo izlaziti više, družiti se više, upariti one nove balerinke s cvjetnom suknjom, te sve začarati s nekim od neodoljivih mirisa. Nismo ni mušku populaciju isključili, stoga saznajmo što nam ova sezona krije. Kakvi su to trendovi, što se danas voli njuškati, zeleni mirisi, lagane cvjetne note ili organski miris? Što nam predlaže Juraj kao iskusni teoretičar koji poznaje svijet parfema bolje nego mi svoj džep?

- Primijetio sam da se pokušava imitirati organski miris što je više moguće. To omogućuje razne nove molekule. Ja sam se veoma iznenadio novim muškim parfemom Armani eau de Nuit i novom reformulacijom starog D&G Pour Homme. Dior Homme i Guerlain Homme su potpuno nove vrste viđenja kako bi muškarac morao mirisati - uvode cvjetne, zelene, lagane i puderaste note. Mislim da se oni trebaju probati. Primjetio sam da su žene stavile po strani sve sto ima Opium ime u sebi zbog oporosti, no postoji YSL Belle d'Opium koji se meni jako sviđa. Shalimar Parfum Initial je predivan miris, a Gaultier 2 je iznimno senzualan, topao, vrlo sexy parfem. Tesko mi je izdvojiti baš najdraži jer to mi je gotovo nemoguća misija, no, dva parfema jako cijenim - Guerlain Habit Rouge i Caron Yatagan. To su dve parfemske bombe koje su veliki klasici.

Nema komentara

Napišite komentar