Erasmus: Should I stay or should I go?

autor: Sara Tilly 0

Poslednjih dana je na zagrebačkom Univerzitetu glavna tema program „Erasmus“. Bliži se kraj ispitnih rokova, te početak novog semestra i prilika za nove momente. U slučaju nekih naših kolega, prilika za promenu sredine, putovanje i nova iskustva – odlazak na Erasmus razmenu. 

foto: Erasmus

Ruku na srce, svi smo ponekad razmišljali o tome koje su nam mogućnosti i opcije da odemo negde napolje, negde na Zapad, negde, a da nije ovde. Dragi moji, dobra vest! Prilika ima, sredstava ima, samo treba malo dobre volje. Dosta nam je gledanja portala gde iskaču vesti poput visoke nezaposlenosti i to najviše obrazovanih mladih ljudi, vesti poput besparice, ekonomske krize i krize društvene svesti, kao i društvenih vrednosti.

Sjajna vest je novi program, a to je „Erasmus plus“ koji se odnosi na obrazovanje i obuku, počevši od škola i visokog obrazovanja, strukovnih škola, master studija, volontiranja, sticanja radnog iskustva, obuke nakon završenih studija, te sport.

Sam „Erasmus“ ima dosta uspeha i popularan je poslednjih nekoliko godina čak i kod nas, na našem Balkanu, ali ono što „Erasmus plus“ čini drugačijim od običnog „Erasmusa“ kakvog poznajemo već dugi niz godina, jeste sasvim novi koncept modernizovanog sistema kojim se želi postići brže i lakše usavršavanje mladih ljudi. Njime se želi u periodu od 2014. pa do 2020. godine prevazići nezaposlenost i društveno-ekonomska kriza. Program je stupio na snagu 1. januara ove nam godine.

Dakle, imamo sedam posebnih, već postojećih programa iz „Erasmusa“, koji su sad objedinjeni i uklopljeni u jedan koherentni program. Moram spomenuti da se budžet povećao za čak 40 odsto, te stoga iznosi neverovatnih 14,7 milijardi evra. Na to još valja dodati i sredstva iz spoljnog delovanja za potporu međunarodnoj dimenziji visokog obrazovanja.

Program je namenjen državama članicama Evropske unije, no i Srbija ima pravo učestvovanja i to kao država partner, gde je u grupi s ostalim državama poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Stepen učešća zavisi od dela odabranog programa.

Jedinstvena je prilika koliko za učenje, toliko i za životno iskustvo, sklapanje novih prijateljstava, te otkrivanja sebe i nečega novog o sebi.

Za vas koje zanima više i koji ste već u srcu odlučili osmeliti se ka svom vlastitom napretku, evo gde možete dobiti više informacija: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Nema komentara

Napišite komentar