CRNA GORA: Copy/Paste generacija

autor: Maja Leković, FPN, Podgorica 0

Još dok smo bili mali, učili su nas da “onaj ko laže, taj i krade, onaj ko krade ide u zatvor, onaj ko ide u zatvor...”. Niz bi se mogao nastaviti na više načina, ali možda je bolje da se zaustavimo. 

foto: amazon.com

Dakle, sudeći po ovoj “izreci”, da se zaključiti da prvo neko treba da slaže, prije nego što počne da krade. Logično.

Nekada se krađa nazivala svojim pravim imenom – kratko i jasno - krađom. Vremenom, kako je društvo evoluiralo mijenjao se način funkcionisanja, a promijenile su se i vrijednosti. Zato smo i došli do toga da krađu definišemo i na mnogo sofisticiraniji način kao npr. copy-paste. Baš dobro zvuči. Nikakva loša konotacija se ne može osjetiti u ovoj formulaciji.

Zatvor svakako ne prijeti. Zašto bi neko trošio vrijeme i energiju na pisanje, kada je tako jednostavno istovremeno pritisnuti CTRL+C, a onda još lakše CTRL+V?

Da ne bude zabune, nije riječ ni o kakvoj matematičkoj operaciji. A da opet ne bude zabune, postoji i nešto duži način, za one koji žele da ulože “poseban” trud u svoj rad. Desnim klikom na mišu otvara se „magični“ meni, onda klik na „copy“, ponovite istu radnju, gdje se opet otvara „magični“ meni, pa klik na „paste“ i sve je gotovo. 

Na kraju preostaje samo potpisati sebe kao autora i staviti da se krčka na tihoj vatri komentara i hvalospjeva „koji život znače“.

A šta je u stvari copy-paste, čisto da razjasnimo radi onih koji su tehnološki nepismeni, ako ih ima? Evolucija bi trebalo da podrazumijeva neki redoslijed stvari. Prije ere računara, pisali smo rukom. To nas dovodi do logičnog zaključka da smo prije nego smo se tehnološki opismenili, morali steći elementarnu pismenost, bez koje ova druga, složićemo se, i nema baš nekog smisla.

Ipak, oni koji su preskočili par koraka u evoluciji, stigli su do spasonosnog rješenja pretočenog u dvije male engleske riječi – copy i paste. 

foto: deviantart.net

Ovdje, na Vašu žalost niste imali priliku, da, kao na web-u kliknete na „skip intro“. Na svu ovu priču, nadam se ne uzaludnu, navela me je „poplava“ oglasa sledećeg sadržaja: „Vaše je samo da pošaljete naziv teme, spisak literature, sve je ostalo na meni. Pišem seminarske radove, diplomske radove, MAGISTARSKE radove, DOKTORSKE RADOVE “ ?!!! Dokle ovo ide? Osim što u potpunosti uništavamo obrazovni sistem,

dovodimo i do  osiromašenja sopstvenog duha. Razvoj ličnosti kroz obrazovanje podrazumijeva korake koji su neophodni, kako bismo neke stepenice, koje nas čekaju u budućnosti, lakše prešli. Ne sporim da iz ove perspektive može djelovati da se uzaludno trošimo na određene stvari, ali doći će uskoro vrijeme kada će postati jasno zbog čega postoji ovaj redoslijed koraka.

Dakle, draga moja „djeco“,nije vrijeme za laku noć, nego za dobro jutro! Opet se moram vratiti izrekama, a jedna od njih glasi: „ U se i u svoje kljuse“. Osjećam da treba razjasniti i ovo.  Kada kažemo „U se“ – misli se na vas i vaše sposobnosti! „Svoje“ – prisvojna zamjenica- ono što vama pripada. „Kljuse“ – narodski rečeno KONJ. Otkud sada tu KONJ? E tu stupa na djelo metaforično značenje ili možda jednostavnije rečeno - prenešeno značenje. Dakle, KLJUSE bi se u prenešenom značenju moglo definisati kao ono što vi posjedujete. Oslonite se na vaš um, vaš trud, vaš rad. Iako vam možda to zvuči kao uzaludan posao, isplati se kad tad. Onda će biti i slađe staviti svoj potpis. Jer će to biti vaš uspjeh i niko vam ga neće moći uzeti. A i ne prijeti vam zatvor.

Jer, „ko laže, taj i krade, ko krade taj ide u zatvor, ko ide u zatvor...“

Nema komentara

Napišite komentar