BiH: Sve više studenata na javnim univerzitetima

autor: Sanja Knežević 0

Broj studenata na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, dok istovremeno opada interesovanje studenata za upis u prvu godinu studija na privatnim univerzitetima, pokazala je analiza koju je uradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

foto: sxc.hu

Analiza je urađena na osnovu podataka univerziteta o broju upisanih studenata u prvu godinu studija u prethodne tri godine, te podataka o zbirnoj prosječnoj ocjeni u prethodnom obrazovanju tih studenata.

Načelnik odjeljenja za visokoškolske ustanove u Ministarstvu Sanela Dojčinović rekla je Novinskoj agenciji Republike Srpske ( SRNA ) da je posebno izražen interes studenata za studijske programe iz oblasti društvenih nauka, sa izuzetkom akademske 2013/2014. godine, kada su studenti pokazali veći interes za tehničke i prirodne nauke u odnosu na raniji period.

Ona je dodala da je analiza pokazala da su na Univerzitetu u Banjaluci u prethodne tri akademske godine upisana  9.844 studenta, od čega najveći broj njih u ovoj akademskoj godini.

Dojčinovićeva je pojasnila da je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u posljednje tri akademske godine upisano 7.350 studenata, te je objasnila koji su kriterijumi bili pri upisu željenog fakulteta, koristeći se podacima o njihovim prosječnim srednjoškolskim ocjenama :

- Zbirna prosječna ocjena studenata iz prethodnog obrazovanja koji su upisani u prvu godinu studija u prethodne tri akademske godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu najviša je na Elektrotehničkom fakultetu i iznosi 4,01, zatim slijedi Medicinski fakultet 4,00. Najniža zbirna prosječna ocjena studenata iz prethodnog obrazovanja je na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta i iznosi 3,08 i na Fakultetu za proizvodnju i menadžment 3,20-  rekla je Dočinovićeva.

Prema njenim riječima, u posljednje tri akademske godine na sedam privatnih univerziteta upisano je ukupno 5.560 studenata, a u posljednjoj akademskoj godini, odnosno 2013/2014. zabeležen je značajan pad interesovanja za privatne fakultete.

Nema komentara

Napišite komentar